Loldiers of Odin marscherar mot rasism. Foto: Loldiers of Odin
Loldiers of Odin deklarerar intergalaktisk fred för alla. Foto: Loldiers of Odin
Finnblicken

Pellejönsar provocerar

8:04 min

För ett par veckor sedan fick de högerextrema gatupatrullerna i Finland, Soldiers of Odin, sällskap av ett gäng clowner som med kullerbyttor och skoj ville demonstrera för en mer positiv inställning. De kallar sig för Loldiers of Odin.

Hon kallar sig själv för "Pellesvanslösönen". Hon är en av clownerna i Loldiers of Odin som gör narr av det främlingsfientliga medborgargardet Soldiers of Odin, vilka säger sig patrullera på gatan för att beskydda stadens kvinnor från farliga invandrare.

– De är ett gäng väldigt hotfulla och buttra typer, säger Pellesvanslösönen om de svartklädda demonstranterna.

 

Intergalaktisk fred för alla

Clownerna vill stjäla uppmärksamheten från de högerextrema medborgargardet. Clownerna deklarerar intergalaktisk fred för alla. Och de vill sprida ljus och höja sina röster för färggladare gator. Men de svartklädda soldaterna är inte lättroade.

– De är mest sura och håller en allvarlig min. Men några av dem har också fnissat åt oss. När man tänker på det hela så finns det en hel del olika pellejönsar här, säger Pellesvanslösönen.


Vi svarar på frågorna men journalisterna förstår kanske inte alltid våra svar. 


Humor som vapen

Pellesvanslösönen får frågan om hon ser humor som ett bra medel att tackla dessa problem.

– Vi vill inte tackla någon. Vi försöker hålla oss lugna, svarar hon.

Enligt historieforskare Janne Holmén kan humor fungera som ett bra medel. Men man bör noga tänka efter i vilka sammanhang det passar.

– I vissa lägen kan det fungera bra. Men det kan naturligtvis också slå åt det andra hållet. Då kan det ha motsatt effekt. I detta konkreta fall fungerar det väl eftersom de här gatupatrullerna är ganska löjeväckande i sig själva. Och på så sätt går clownerna ut och gör samma sak.

Enligt Janne Holmén kan clownernas motdemonstration också bota en rädsla som kanske finns bland befolkningen.

– Att skämta är ett sätt att göra svåra saker uthärdliga. Genom skämt kan man lyfta fram mönster som ibland är svåra att ta upp på ett allvarligt sätt, säger Holmén.

 

Polisen haffar clowner

Clowngruppen Loldiers of Odin sprider för det mesta glädje och skratt men under en demonstration i Tammerfors blev det för mycket skoj för polisen. Två av medlemmarna i gruppen blev arresterade när de demonstrerade sida vid sida med rörelsen Stäng gränserna. Enligt polisen störde clownerna ordningen och en demonstration som förhöll sig väldigt lugn, skriver YLE.


Clownerna skapar frustration 

Clownkonsterna har fått positiv uppmärksamhet både i Finland och utanför landets gränser. Men samtidigt sprider de frustration och förvirring bland många. Alla vet inte riktigt hur man ska förhålla sig till clownerna som i kontakten till medier behåller sin clownroll.

– Vi svarar på frågorna men journalisterna förstår kanske inte alltid våra svar. Det verkar som att man idag ska vara antingen eller, antingen är man seriös eller så är man inte det. Men vi clowner är både och. Vi leker och skrattar men samtidigt talar vi allvarligt och säger vår åsikt, säger Pellesvanslösönen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista