Foto: Jan Collsiöö/TT
Sveriges nedmontering av värnplikten kan vara en fara för landets säkerhet anser finsk general. Foto: Jan Collsiöö/TT
Finnblicken

Finsk general: Nedskärningar i Sveriges försvar var ett stort misstag

4:26 min

Finlands tidigare kommendör för försvarsmakten varnar Sverige för vad nedskärningarna i försvaret kan leda till. Det säkerhetspolitiska läget har förändrats, säger general Gustav Hägglund.

I en intern skrivelse som läckte ut i media jämförde arméchefen Anders Brännström dagens läge med 1930-talet och varnade för att Sverige kan dras in i krig.

Ekot: "Sverige kan vara i krig om några år"

General Gustav Hägglund, som var före detta kommendör för Finlands försvarsmakt och är nu samhällsdebattör, håller med om lägesbeskrivningen.

– Jag tror inte på ett nytt världskrig, men det säkerhetspolitiska läget har förändrats. Det är ett faktum, säger Hägglund.

Om Sverige helt och hållet försummar sitt försvar, är det fullt möjligt att någon ser en frestelse i att inta exempelvis Gotland, bara för att visa sin maktposition.

Både Brännström och Hägglund är av den åsikten att läget idag påminner väldigt mycket om hur det såg ut på 1930-talet.

– Sverige bedömde år 1925 att en evig fred kommit till kontinenten och monterade ner försvaret. Några år senare kom Hitler till makten och ett andra världskrig bröt ut, säger Hägglund.

Ja till allmän värnplikt

Hägglund anser att avskaffandet av allmän värnplikt år 2010 var ett misstag.

– Dagens agerande påminner om 20-talets beslut. Den allmänna värnplikten har avskaffats och försvaret har bantats ned.

Retoriken har blivit hårdare och förhållandet mellan Ryssland och EU är spänt.

Han konstaterar ändå att Ukraina-krisen har fått folk att vakna.

– Enligt de senaste undersökningarna är 70 procent av svenskarna för att värnplikten återinförs och det tycker jag är vettigt, säger Hägglund.

Hägglund har ändrat sig i frågan om ett finskt Natomedlemskap.

– Jag är inte längre för Nato. Alla nya Natoländer har gjort nedskärningar i försvaret. Den vägen borde Finland inte gå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista