Kuva: Henrik Montgomery / TT
Finlands president Sauli Niinistö håller kontroversiellt tal om asylrätten. Kuva: Henrik Montgomery / TT
Finnblicken

President Niinistös tal om flyktingpolitik väcker känslor

3:00 min

Finlands president, Sauli Niinistös tal vid gårdagens riksdagsöppning väcker reaktioner i Finland. Presidenten lyfter bland annat upp flyktingsituationen i Europa och enligt forskare i Finland gick han ut kraftigare än normalt.

Den finska presidentens tal vid gårdagens riksdagsöppningen har fått både ris och ros. Niinistö koncentrerade största delen av sitt tal på flyktingsituationen. Han nämnde bland annat att enbart genom att uttala ordet asyl vid gräsen har alla en subjektiv rätt att ta sig in i Europa oavsett om man flyr krig eller ekonomisk misär. Presidenten fortsätter med att gå ut med att flyktingsituationen är ohållbar.

– Europa klarar inte av den okontrollerade folkvandringen länge till. Om denna toleransgräns överskrids kommer vårt värdesystem att falla samman. Då leder strävan att göra gott till att alla får lida, säger president Niinistö i sitt tal.


Kontroversiellt tal

Finska statsvetare konstaterar att talet var kraftfullare än vad presidenten brukar ge uttryck för och kraven på åtgärder även kraftigare än vad utrikesminister, Sannfinländarnas Timo Soini brukar gett uttryck för, skriver Finlands nationella nyhetsbyrå Finska notisbyrån.

– De internationella bestämmelserna har kommit till och tolkningen av dem har utvecklats under helt andra omständigheter. Jag är säker på att om internationella bestämmelser och nationella bestämmelser som bygger på dem kom till i dagens läge, skulle de vara betydligt strängare till innehållet, säger president Niinistö.

Riksdagsledamöterna Erkki Tuomioja från Socialdemokraterna och Pekka Haavisto från De gröna anser inte att presidenten har en rätt att ifrågasätta de internationella avtalen, i synnerhet inte flyktingkonventionen. Statsminister Juha Sipilä från Centerpartiet håller däremot med presidenten om att Finland inte kan ta emot ekonomiska flyktingar, utan bör koncentrera sig på dem som flyr krig och förföljelse, enligt Finska notisbyrån.

Det finns alltså inga goda alternativ. Vi måste överväga om vi ska värna om europeiska värderingar, européer och dem som lider verklig nöd, eller om vi strikt ska värna om internationella åtaganden utan att bry oss om övriga konsekvenser.


Niinistö har varit justitieminister och finansminister samt riksdagens talman. Som president representerar han inte längre sitt parti, utan hela folket. Den finska presidenten har en framträdande roll inom den finska utrikespolitiken.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista