I Finland firas nationalskalden Johan Ludvig Runeberg med hans favoritbakverk, Runebergstårtan. Foto: Irma-Liisa Pyökkimies/Sveriges Radio Sisuradio
Johan Ludvig Runeberg lär ha ätit en Runebergstårta om dagen, till frukost. Foto: Irma-Liisa Pyökkimies/Sveriges Radio Sisuradio
Finnblicken

Runebergstårta godare än semla?

2:07 min

Den 5 februari firas den finska nationalskalden, poeten och författaren Johan Ludvig Runeberg. Till skaldens ära äter man i Finland en cylinderformad bakelse med hallonsylt på toppen. Vi bad två svenskar smaka på den finska delikatessen.

Finnblicken bjöd in två svenskar, Amanda Lindholm och Kasper Johansson för att för första gången i sina liv smaka på en Runebergstårta.


Vad tyckte ni?

Amanda: Det var en speciell smak. Jag är fortfarande inte säker på om jag tyckte om den eller inte.

Kasper: Jag hade väntat mig en större "smak chock" innan. Men den var god. Jag skulle kunna äta den om och om igen.


Vad visste ni om tårtan innan?

Amanda: Jag hade googlat den, så jag visste hur den såg ut. Den ser lustig ut, lite som en sandkulle med en syltklick på.

Kasper: Jag hade hört att den innehöll någon slags rom. Och då trodde jag att det skulle vara fiskrom eller någon slags kaviar. Jag trodde det skulle vara någonting exceptionellt konstigt finskt.


Vad vet ni om Johan Ludvig Runeberg?

Amanda: Ingenting egentligen. Jag antar att han är en författare och att han är finsk.

Kasper: Jag visste inte ens att kakan var namngiven efter en person.


Smakar den bättre än semlan?

Amanda: Nej, semlan är godare.

Kasper: Jag tycker den här var mycket godare än semlan. Jag tycker vi ska byta – Finland får semlan vi tar Runebergstårtan!

 

 

En tårta om dagen

Den cylinderformade runebergstårtan som dyker upp på caféer och i butiker i Finland under februarimånad bakades av konditorn Astenius i Borgå. Bakelsen var Runebergs favoritbakverk och fick därför namnet Runebergstårtan. Runeberg lär ha ätit en bakelse om dagen, till frukost.

Exakt hur den såg ut och vad den innehöll vet man inte. Ingen har troligtvis originalreceptet. Men med största sannolikhet innehöll degen vetemjöl, kaksmulor, ströbröd och mald mandel. De ingredienserna finns också i de flesta Runebergstårtor som bakas idag. Ingen fiskrom, med andra ord.


Fredrikas bakelse

Runebergstårtan som Borgåkonditorn Astenius bakade påminner om den bakelse som Runebergs fru Fredrika Runeberg bakade till sin sötsugne man. Hennes recept på ”Runebergs bakelse” finns dokumenterat i Fredrika Runebergs Receptbok från år 1850.

Om bakelsen ska vara torr eller inte är en ständigt omstridd fråga. De som tillhör den senare gruppen brukar dränka den i rom eller punsch. Likaså finns det olika varianter med sylt i eller utan.

 

Fler och fler svenskar köper tårtan

I den finska butiken i Hötorgshallen i Stockholm såldes 800 runbergstårtor slut på bara några dagar och troligtvis går det åt lika mycket på Runebergsdagen och dagarna efter, tror försäljarna. Och det är tydligen inte bara finländare som köper bakelsen, också många svenskar har fått nys om den. Kanske den är bättre än semlan trots allt?

 

Vem är Runeberg?

Johan Ludvig Runeberg föddes i Jakobstad i Finland den 5 februari 1804.

Mest känd är Runeberg för dikteposet Fänrik Ståls Sägner, där han skildrar kriget 1808-09.

Runeberg har också skrivit den finska nationalsången, Vårt land (Maamme) som översattes till finska år 1867.

Vårt land sjöngs också i Sverige som en slags nationalsång på 1890-talet och var nära att bli svensk nationalsång vid 1900-talets början.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista