Kärnkraftverk Olkiluoto
I filmen Atomin paluu får vi följa med byggprojektet av det första moderna kärnkraftsverket sedan Tjernobylkatastrofen. Foto: Mika Taanila
Finnblicken

Nyheter från Sisuradio: Finsk film om kärnkraftverk tävlar i Göteborgs filmfestival

3:00 min

Finsk film om byggandet av det första kärnkraftverket i västvärlden efter Tjernobylkatastrofen tävlar om titeln som bästa nordiska dokumentärfilm.

Finlands femte kärnkraft skulle enligt planerna tas i bruk år 2009, men projektet blir tio år försenat. På Göteborg Film Festival visas nu filmen Atomin paluu (Return of the atom). Filmen handlar om ett ambitiöst projekt, där Finland sätter igång med att bygga det första moderna kärnkraftverket efter Tjernobylkatastrofen år 1986. Filmen beskrivs som en svart komedi eller satir om den demokratiska processen bakom byggandet av ett nytt kärnkraftverk, Olkiluoto 3.

– Åsikterna om filmen går isär, vilket är roligt. Trots att det är en ganska faktabaserad film ser ändå en del den som en komedi medan andra uppfattar den som en form av samhällsanalys, säger filmens regissör, Mika Taanila.


Få kärnkraftsmotståndare i Olkiluoto

Enligt Taanila var det svårt att hitta kärnkraftsmotståndare i Olkiluoto på den finska västkusten, eftersom många på orten är beroende av arbetsplatserna som kärnkraftverken skapar.

–De flesta på orten och deras familjer har någon form av koppling till kärnkraftverken. Då krävs det mycket mod att våga gå ut med kritik i offentlighet, säger Taanila.

Dokumentären tävlar om titeln som årets nordiska dokumentärfilm.

Filmen kan ses på Göteborgs filmfestival ännu idag den 5 februari. Imorgon, lördag avslutas festivalen med en gala och vinnaren av titeln bästa nordiska dokumentärfilm utses.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista