Domino Kain mukaan romanirekisterit veivät luottamusta useita askeleita taaksepäin.
Enligt Domino Kai är det främst de finska romska kvinnorna som får utstå diskriminering. Foto: Taneli Männikkö/Sveriges Radio Sisuradio
Finnblicken

Nyheter från Sisuradio: Finska romer utsätts fortfarande för diskriminering i Sverige

3:00 min

Finska romer utsätts ofta för diskriminering och rasism i butiker och restauranger i Sverige. Romer från resten av Europa får utstå fysiskt våld.

Kommissionen mot antiziganism har gett ut sin rapport om hatbrott mot romer. Enligt rapporten pågår diskriminering av svenska och finska romer varje dag.

Människorättsaktivisten Domino Kai arbetar bland annat vid kommissionen mot antiziganism. Enligt honom är de finska romerna speciellt utsatta för diskriminering.

Romska kvinnor speciellt utsatta

– Speciellt kvinnornas traditionella klädsel gör att många butiker och restauranger inte låter dem komma in, säger Domino Kai.

EU-migranterna är däremot den grupp som oftare utsätts för fysiskt våld.

– EU-migranterna får utstå mycket påhopp. De kan inte språket och har svårt att försvara sina rättigheter. Det har förekommit flera personer som har blivit sparkade eller spottade på. En person har till och med blivit knivhuggen, säger Domino Kai vid kommissionen för antiziganism.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista