Näyttelijä Ville Virtanen on muutanut Tukholmaan - ehkä pysyvästi!
Ville Virtanen drömmer om roller på den svenska teaterscenen. Foto: Niki Bergman/Sveriges radio Sisuradio
Finnblicken

Ville Virtanen flydde kändisskapet

18 min

För skådespelaren Ville Virtanen, aktuell i Sverige bland annat med en roll i tv serien Jordskott, var flytten till Sverige en befrielse. Efter att ha stått i rampljuset ända sedan barnsben, kan han nu äntligen njuta av att känna sig anonym.

Ville Virtanen är inte bara skådespelare. Han är författare, manusförfattare och regissör, men han är också nybliven sverigefinländare.

Ville Virtanen och hans fru skådespelaren Birthe Wingren fick ett erbjudande om att flytta till Sverige och de kunde inte motstå erbjudandet.

– Jag och Birthe hade länge tänkt att det vore roligt att flytta utomlands med familjen. När vi fick erbjudandet om att flytta till Sverige för två år, först till Göteborg och nu till Stockholm, kunde vi inte motstå erbjudandet, säger Virtanen.   

Virtanen är född i en kändisfamilj. Pappan Jukka Virtanen var med i de första tv-produktionerna på finsk tv. Sedan 80-talet har Ville Virtanen själv också blivit igenkänd på gatan. Därför var flytten till Sverige en befrielse.


Kändisskap är som alkoholism

– Här blir jag inte hela tiden igenkänd. För första gången i livet kan jag ta kontakt med någon utan att få för mycket uppmärksamhet. Det är skönt att komma bort från rampljuset och förbli anonym.


Kändisskap kan jämföras med alkoholism eller annat missbruk. Kändisskap påverkar personligheten och hela familjen. Alla i ens närhet måste anpassa sig.  


Enligt Virtanen är det också lättare att ta kontakt med människor i Sverige.

– Det är mer avslappnat här. Kontakten med främlingar är enklare här. Jag vill inte bre på alla fördomar, men här stämplas man inte som en idiot för att man ler mot någon, säger Virtanen.


Roller med sprit i strupen och kniven i handen

Ville Virtanen har under den senaste tiden varit med i flera svenska tv- och filmproduktioner. Exempelvis  tv-serien Jordskott, filmerna Flocken och Det vita folket.

Enligt Virtanen får man som finländsk man fortfarande oftast spela rollen som den aggressiva finska mannen med sprit i strupen och kniven i handen.

– Rädslan finns förstås att man som vit finsk manlig skådespelare alltid bara ska bli erbjuden roller som aggressiv skurk eller alkis. I mainstream filmer får man oftare representera den här stereotypa bilden av den finska mannen. Medan i mer konstnärliga filmer kan man bli erbjuden också andra roller.

– Jordskott, Flocken och Det vita folket har erbjudit väldigt olika roller, vilket är roligt. I Flocken spelar jag till exempel en präst. I Åsa Larssons deckare spelar jag en obduktionsläkare. Han dricker visserligen och badar bastu, säger Virtanen.


Drömmer om svenska teaterroller 

– Min dröm är att jag ska få göra också teaterroller i Sverige som vilken svensk skådespelare som helst.

Ville Virtanen lever i en tvåspråkig familj, men hans modersmål är finska.


Ärligare och rakare kommunikation

Enligt Virtanen är det intressant hur personligheten och kommunikationen till andra förändras när man talar ett annat språk.

– Språket har alltid varit en stor del av min person. När man byter språk förlorar man en del av sin personlighet. Jag har alltid sett mig som en rolig person. Byter jag språk förlorar jag också på ett sätt min humor. Man måste börja från noll. Det är väldigt lärorikt, men man känner sig förstås dum ibland, säger Virtanen.

– När man inte kan språket flytande måste man närma sig människor på ett annat sätt. Språket, när man kan det flytande, kan bli en form av försvarsmekanism. Genom språket kan man skydda sig själv. När man talar ett annat språk blir kommunikationen ärligare och rakare, säger Virtanen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista