Helsingin yliopiston tutkija Karin Creutz
Enligt sociologen och forskaren Karin Creutz ska man få vara religiös och konservativ utan att klassas som ett möjligt samhällshot. Foto: Elina Härmä
Finnblicken

Nyheter från Sisuradio: Finsk forskare kritiserar svensk terrorlagstiftning

3:00 min

Inom forskarvärlden höjs röster som oroar sig för hur förbudet av så kallade terrorresor påverkar synen på muslimer och deras rättsskydd.

Karin Creutz är sociolog och forskare vid Helsingfors universitet. Hon har gjort en omfattande undersökning om varför unga muslimer i Finland väljer att åka till Syrien för att strida.

Enligt Creutz har situationen för muslimer i Finland försämrats märkbart under de senaste tio åren.

Ända sedan år 2006 och 2007 när Sannfinländarna slog igenom har de muslimer som Creutz i sin forskning talat med vittnat om en allt mer islamofobisk retorik bland politiker men också på gatan.

– Muslimer hotas och förnedras. Speciellt muslimska kvinnor får utstå skällsord på gatan och i butiker. Också våldshandlingarna har ökat, säger Karin Creutz.

 

Religionen inte huvudorsaken

Det rådande attityderna i Finland har lett till att många muslimer känner en stark utanförskap. Vilket i sin tur lett till att många åker till Syrien för att delta i striderna.

– Det framställs ofta i den allmänna samhällsdiskussionen att det handlar om unga människor som åker iväg för att syssla med brottslig verksamhet. Men de som åker uppfattar det inte så.

Enligt Creutz är det världspolitiska läget en av orsakerna till varför många åker.

– Det finns en stark uppfattning om att väst för ett krig mot islam och muslimska länder. Situationen i Syrien har påverkat många. De känner ett ansvar att delta och stå på folkets sida mot Assad.

Enligt Creutz har många först åkt för att ansluta sig till Fria syriska armén och sedan anslutit sig till Islamiska Staten. Alla åker inte för att kriga. Många kvinnor har åkt som sjuksköterskor.

– Religionen har en ganska liten roll. Det handlar i huvudsak om politik och världspolitik, säger Creutz.

 

Preventiva åtgärder

Enligt sociologen Karin Creutz finns det många risker med så kallade preventiva åtgärder för att minska på antalet ungdomar som reser till Syrien. Muslimer riskeras klassas som ett potentiellt hot mot samhället.

– Religiösa karaktärsdrag jagas. Om en kvinna plötsligt börjar bära hijab eller en man odlar skägg uppfattas det som att de håller på att radikaliseras. Att vara religiös och att vara mycket konservativ är inte olagligt i sig.

Enligt Creutz borde man istället fokusera på att minska på marginaliseringen av unga. 

– Om de religiösa samfunden ska delta i arbetet mot att förhindra radikalisering så måste det göras på deras villkor och enligt deras önskemål, annars finns det en risk att det religiösa samfundet upplever att de måste göra som de blir tillsagda annars stämplas de som terrorismsympatisörer.


Rättskskyddet åsidosätts

Karin Creutz är djupt bekymrad över att man i flera länder nu väljer att kriminalisera terrorresorna.

– Man måste ta i beaktande både samhällets intressen men också individens rättsskydd. Rättsskyddet har i många länder glömts bort, och det ser vi exempel på också i den lag som Sverige har klubbat igenom.

Den nya lagen som gör det straffbart att resa utomlands för att begå eller förbereda terrorbrott träder i kraft 1 april. Även i Finland skall terrorresorna förbjudas.

Runt 300 personer från Sverige bedöms ha rest till Syrien och Irak för att strida med Islamiska staten.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista