Kärlekspar SVT bild
Genom tiderna har människan använt sig av olika former av kärleksmagi för att förtrolla sin älskade. Foto: Foto: SVT bild
Finnblicken

Fräck finsk kärleksmagi

2:54 min

Finsk kärleksmagi, flirtkurs och levande spermier ska få singlar att hitta kärleken. Det hoppas man i alla fall på vetenskapscentret Heureka i Helsingfors som på lördagen bjuder på en kväll full av passion, lust och humor.

Kanske det är dags att överge alla dessa dejtingsajter och appar för att hitta sin själsfrände? På Vetenskapscentret Heureka i Helsingfors är det raka rör som gäller. På lördag den 13 februari ordnas en barnförbjuden kväll. När man kommer in får man ta på sig ett armband. Färgen på bandet signalerar om du är singel eller inte. Sedan får du röra dig fritt omkring, titta på levande spermier och höra fräcka sagor.


Finska folksagor i fräck tappning

I den finska folkloristiken finns många sagor med magi som har med passion och att väcka passionen att göra.  Sagorna är välbevarade. Den här formen av kärleksmagi var viktig för bara några hundra år sedan.

– De är roliga, men kan för vissa anses råa och fräcka. En av de mer rumsrena trolldomarna i finsk folkloristik berättar att för att du ska få kärlek att uppstå ska du sätta dig med bar rumpa på den stol där din käraste precis har suttit. Genom att du sitter på exakt samma plats med bar rumpa möts er passion, säger Paula Havaste som är ansvarig producent för evenemanget.

Den här och många fler folksagor kan man under kvällen ta del av i textform.

– De flesta av de här historierna är ju väldigt intima, men inget utesluter förstås att man skulle prova på också dem på riktigt på lördag kväll. Det är upp till var och en, säger Paula Havaste.

 

Titta på levande spermier

Temat för kvällen är vetenskapen om kärlek. I sällskap av andra singlar får man också chansen att titta på levande spermier genom mikroskop.

– Vill man diskutera detta eller andra saker som har med knopp och kropp att göra, finns unga läkarstuderande på plats.


Flirtskola

Känns dina raggningsknep mossiga? Ingen fara, på plats finns en flirtskola. Med hjälp av professionella från teatervärlden får du träna raggningsrepliker. Kvällen är räddad.

– Det är en stor skillnad om du säger: ”Du har fina ögon” eller ”Ååå, vad du har fina ögon”. Det här ska de som deltar få öva, säger Paula Havaste.


Det har sålts tusen biljetter till kärleks-kvällen redan. På Heureka väntar man flera tusen till på lördag kväll.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista