En tonårsflicka sitter i en fåtölj, lyssnar på musik och surfar på sin dator Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX / Kod 10110
I framtiden kan det bli vanligare att eleven och modersmålsläraren i finska sitter i olika kommuner. Foto: Janerik Henriksson / TT
Finnblicken

Nyheter från Sisuradio: Fjärrstyrd undervisning i finska kan bli vanligare

Nyheter från Sisuradio 12.02.2016 12:56
3:00 min

Det kan snart bli lättare för grundskole- och gymnasieelever att få modersmålsundervisning genom en videolänk i realtid.

I dag den 12 februari fick regeringen ta emot en utredning där det föreslås att kommunerna skulle få möjlighet att köpa lärartjänster av varandra.

Enligt utbildningsminister Gustav Fridolin finns det ett stort behov av fjärrstyrd undervisning speciellt i finska.

– Behovet är stort eftersom vi har en stor lärarbrist. För många elever är rätten till modersmålsundervisning svår att förverkliga idag. Genom det här förslaget så får vi en helt annan möjlighet att använda de duktiga modersmålslärare i finska som vi har idag, säger Gustav Fridolin.

Redan i dag finns en möjlighet att ge fjärrundervisning, men det har varit svårt i praktiken. Kommunerna har inte haft tillgång till lärare som är verksamma i andra delar av landet, eftersom det inte har varit tillåtet att köpa in lärartjänster från andra kommuner.

– Förhoppningsvis blir det här en ny lag. Vi ska sätta oss ner med oppositionen och titta på förslagen och se hur vi kan förverkliga dem. Vi har en bred samsyn om att vi ska öppna upp för att göra fjärrundervsning lättare, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".