Hammaslääkäri järjestelee instrumenttejaan vastaanotolla.
Utländska vårdföretag gör reklam i Sverige. Foto: Jessica Gow / TT
Finnblicken

Många åker till Finland för vård

5:37 min

Allt fler svenskar söker sig utomlands för vård. De flesta åker till Danmark men många åker också till Finland.

Antalet personer som söker sig utomlands för vård har ökat under de senaste åren. År 2014 sökte sammanlagt 6258 personer vård utomlands genom försäkringskassan. Danmark, Finland och Spanien är de länder som flest svenskar vänder sig till.

 

Bättre vård i Finland

Marja i Stockholm har fått diagnosen cancer. Hon är en av dem som sökt sig till Finland för att få vård eftersom hon inte var nöjd med den vård som erbjöds hemma i Stockholm.

– Det var katastrofalt. Läkarna hade inte tid och lyssnade inte på oss patienter. Det var också en ny läkare varje gång, säger Marja.

Av en slump fick Marja höra om ett finskt vårdföretag som erbjöd cancervård och såg det som en stor möjlighet.

– För mig, som finsk i Sverige såg jag det som en stor möjlighet att få bra cancervård och dessutom på mitt eget modersmål.

Marja ångrar inte sitt beslut utan upplever att hon blivit bättre bemött i Finland.


I Finland klagar man inte – får bättre vård

Marja tror att tröskeln för att vända sig till en läkare generellt sett är lägre i Sverige, vilket kan inverka på hurdan vård man blir erbjuden här.

– Det finns en kulturskillnad. Vi finländare klagar inte i onödan. Därför kanske man också tas mera på allvar i det finska vårdsystemet. Det kan i sin tur ha en avgörande roll för att man faktiskt får rätt vård, säger Marja.


Flest åker över gränsen i Tornedalen

Försäkringskassan har ingen statistik på hurdan sjukvård som har sökts i de olika länderna under de senaste åren.

Men en stor del av ansökningarna kommer från Norrbotten.

– Det finns sedan gammalt ett gränsöverskridande samarbete i Torneå- och Haparanda-området. De flesta söker sig till en vårdcentral för att få sjukgymnastik eller för lindrigare sjukdomar, säger Viktoria Sjöberg rättslig expert på Försäkringskassan.

 

Språket viktigt

Enligt tidigare undersökningar söker många sig till det land de är uppvuxna i eller har någon annan koppling till. Språket är också en faktor som gör att många söker vård i ett annat land än Sverige.

– Eftersom svenskan är ett officiellt språk i Finland, är det också lätt för en svensk att söka sig dit, säger Viktoria Sjöberg.

 

Utländska vårdföretag gör reklam i Sverige

Enligt svensk lag har man rätt att söka vård i ett annat EU-land och på förhand få information om vården kommer att ersättas och upp till vilken summa.

Den svenska lagen trädde i kraft år 2013. Sedan dess har flera utländska vårdföretag börjat marknadsföra sina tjänster i Sverige.

– Många söker sig troligtvis utanför Sveriges gränser för att det finns mer kännedom om att man har rätt till vård utomlands. En annan orsak är att det finns vårdgivare som riktar sin marknadsföring till svenska patienter, säger Viktoria Sjöberg på Försäkringskassa.


Marja heter i verkligheten någonting annat.


 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista