Ana Diaz, Näääk, Fredrik Virtanen, Timo Räisänen, Paul Rein
Många kändisar i Sverige har någon form av koppling till Finland. Foto: Maria Persbo/Sveriges Radio, Sara Järvi/Sveriges Radio, Mattias Ahlm/Sveriges Radio, Sara Järvi/Sveriges Radio, Helena Huhta/Sveriges Radio
Finnblicken

Vad är din finska twist?

4:29 min

Karelska piroger, Arja Saijonmaa, bastubad, skogspromenader eller karaoke? – vad är din finska twist? Idag, den 24:e februari, firas den sverigefinska dagen.

 

Kommer du, dina föräldrar, din mormor eller farmor, eller varför inte din farfars far från Finland? Eller är du bara en Finlands-nörd?

I Sverige bor omkring 200 000 personer som är födda i Finland men som idag är bosatta i Sverige. Räknar man med alla som har någon form av koppling till Finland utgör sverigefinländarna över två miljoner av Sveriges befolkning. Omkring var fjärde person har någon form av anknytning till Finland.

Vi frågade några kända sverigefinländare om deras relation till Finland och om det finns något speciellt finskt som kännetecknar dem, det vill säga om de har någon "finsk twist". 


Tjärpastiller, exotik, knivar och bastu


Finland är halva jag. Jag åker dit så ofta jag kan. Min melankoliska sida är finsk, tror jag. Jag gillar Pulttibois [finsk sketch-serie från slutet av 1980-talet, red. anm.], tjärpastiller, bastu och alla lådor på julbordet. Jag följer efter folk på stan som pratar finska, jag får en hemkänsla när jag hör finska.


Min finska twist är mitt efternamn. Det var exotiskt att heta Virtanen när jag växte upp. Men den exotiska känslan försvann när jag fick höra att Virtanen är ett Svensson-namn i Finland.

 

Jag kan inte leva utan bastu och karelska piroger och sången Puhelinlangat laulaa.

 

Jag gillar knivar, bastu och ”leipä” (bröd på finska red. anm.). Jag köper en ny kniv en gång i halvåret. Jag har en beklaglig längtan efter det finska språket. Min finska twist syns i min musik – jag sjunger om sorgliga saker samtidigt som jag skrattar.

  

En finsk twist är att jag är halvfinsk, min mamma kommer från Rovaniemi i norra Finland. Jag har finska vanor. Jag gillar att basta, jag äter mycket makaronilåda och dricker en bärs då och då. Jag umgås mycket med andra finnar och reser ofta till Finland.


Har du också en finsk twist?
Berätta din twist på #minfinskatwist eller i kommentarsfältet!


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista