Kuva: Jonas Ekströmer / TT
Den samiska flaggan. Foto: Kuva: Jonas Ekströmer / TT
Finnblicken

Nyheter från Sisuradio: Finska samer oroliga för ny lagstiftning

För ett år sedan bestämde den finska riksdagen att inte ratificera FN:s konvention om ursprungsbefolkningars rättigheter. Nu är den samiska befolkningen orolig för att dess rättigheter kommer att förbises.

Den samiska befolkningen i Finland är orolig för att ny lagstiftning kommer att försämra deras situation.

Den finska skogsvårdslagen kommer att revideras. Skogsvårdslagen reglerar hur den statligt ägda skogsmarken i Finland får användas.

Enligt Veli-Pekka Lehtola, professor i samisk kultur vid Uleåborgs universitet är de finska samerna oroliga eftersom alla skrivelser som rör samernas rättigheter har tagits bort ur förslaget till den nya skogsvårdslagen.

– Rädslan ligger i att man inte kan veta hur detta kommer att påverka den samiska befolkningen. De som försvarar lagförslaget kommer förstås med den synpunkten att detta inte kommer att påverka dem. Men det kan lika gärna ha en betydelse. Om det i lagförslaget inte ingår något som helst om samernas rättigheter, så kan det i en knivig situation ha långtgående konsekvenser, säger Veli-Pekka Lehtola.


I Sverige inleder Sametinget årets första session i Gällivare den 23:e februari.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista