Jesse P
1 av 2
Jesse P känner sig idag som en sverigefinne. Foto: Elin von Wright / Sveriges Radio
Jesse P
2 av 2
Jesse P har lärt sig finsk slang och rappar inte längre på så kallad "farmor-finska". Foto: Elin von Wright / Sveriges Radio
Finnblicken

Rappade på ”farmor-finska”

6:37 min

Rapartisten Jesse P är född i Finland men flyttade till Sverige när han var bara två år gammal. Han lärde sig snabbt svenska och som tonåring kände han sig mer svensk än finsk. Men genom musiken hittade Jesse P tillbaka till finskan, han började rappa på ”farmor-finska”.

Jesse P har inte alltid känt sig som en sverigefinne och finskan har inte alltid fallit sig naturligt för honom. Trots att han är född i Finland i en helt finsk familj var det först som ung vuxen han lärde sig finska flytande.

– Till skillnad från min syster och många andra i min ålder så gick jag i svenskt dagis från början. Jag lärde mig svenska som mitt första språk egentligen. Finskan hängde med lite eftersom min pappa bodde kvar i Finland. 

Med tiden så lärde jag mig mer finska och idag känns det som att jag vågar tala finska på riktigt. 


Musiken öppnade dörren till det finska

Som tonåring förlorade rapartisten Jesse P finska språket nästan helt och hållet. Men med tiden fick han upp ett intresse för Finland igen och det var tack vare musiken.

Jesse P slog igenom i Finland och började så småningom också skriva låtar på finska.

– I början när jag uppträdde i Finland rappade jag på engelska och talade engelska mellan låtarna. Då förstod jag inte heller att jag kunde tala svenska, att många förstår. Men med tiden så lärde jag mig mer finska och idag känns det som att jag vågar tala finska på riktigt.


Finskan är gjort för rap, det är ett hårt språk och man kan böja orden på alla möjliga sätt. Kan man språket så är det ett bra rap-språk.  Men mitt ordförråd är ganska litet. 


Street-cred genom ”farmor-finska”?

Det tog ändå ett tag innan Jesse P lärde sig den finska slangen och hittade ett språk att rappa på.

– Jag har ju aldrig pratat finsk slang. Jag har talat med min mormor och farmor. Därför förstår jag inte alltid allt vad mina rapkompisar i Finland säger. 


Först var jag finsk, sen blev jag svensk en sväng och sen blev jag sverigefinne.


När Jesse P just hade börjat rappa hade han en vision om att slå igenom i Finland med rapmusik på finska.

– Jag skulle bli bäst, tänkte jag. Men sen började jag analyser mig själv. Jag insåg att mina texter kunde lika bra ha varit skrivna av min farmor eller farfar. Inte ens av min pappa, utan av min farmor eller farfar. Sen gick det kanske en fem år ungefär innan jag kände mig trygg i språket. Och nu rappar jag inte längre på farmor-finska.

 

 

Först finsk, sen svensk och slutligen sverigefinsk 

Jesse P:s språkidentitet har förändrats med åren och förändras.

– Min bakgrund är att jag egentligen är finsk, sen blev jag svensk en sväng och sen blev jag sverigefinne. Och i Finland blir jag kallad finlandssvensk för att jag pratar svenska, skrattar Jesse P.

– Den första frågan jag får när jag öppnar munnen i Finland är om jag är finlandssvensk. I Sverige finns det lite kunskap om finlandssvenskar och i Finland har man lite kunskap om sverigefinländare. Men vi är egentligen lite som kusiner tycker jag, det är spännande.

 

 

Talar finska med barnen

Jesse P har en treåring och fick nyligen ett barn till. Han önskar att hans barn ska lära sig finska från början, därför har han valt att tala finska med dem. Men det är inte helt lätt att vara konsekvent säger han.

– Jag vet att det är viktigt. Lite får jag skämmas att jag inte lärt min äldsta dotter mer finska. Men nu fick jag just ett till barn och det känns som att jag på ett sätt fick en ny chans. En chans att lära dem båda samtidigt. Jag talar finska med dem så ofta som möjligt. Jag tror att de förstår, men jag borde bli bättre på att vara konsekvent. Jag jobbar på det varje dag.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista