Finnblicken

Ledarskribent tar ställning för finskan

Ledarskribenten Lars Ströman intervjuas av Arja Claesson i Huomenta Ruotsi
5:39 min

Tidningen Nerikes Allehanda i Örebro nappade på Sisuradios granskning om minoritetsspråken, #MinSpråk, som har publicerats i olika former under den gångna veckan. Tidningens ledarskribent inledde sin ledare med en mening på finska.

Under den gångna veckan har Sisuradio sänt flera inslag och publicerat många artiklar om rätten att få läsa ett av de nationella minoritetsspråken i skolan.

Sisuradios granskning visade att de flesta elever i grundskolan som läser något av de nationella minoritetsspråken som modersmål får endast en timmes undervisning eller mindre i veckan, vilket är långt under rekommendationerna.

Tidningen Nerikes Allehandas ledare tog 4.3.2016 ställning i frågan och ledarskribenten Lars Ströman publicerade sin ledare ”Tar vi finska språket på allvar” i papperstidningen också på finska. På tidningens nätsida kan man läsa inledningen på finska:

Lindesberg on suomen kielen hallintoalue. Nyt monet lukijamme ihmettelevät mitä me oikein teemme.”


"Roligt att plugga finska"

Lars Ströman, politisk redaktör på Nerikes Allehanda i Örebro, valde att lyfta upp finska undervisningen i sin ledare genom att skriva ett par meningar på finska eftersom det inkluderar fler.

– För finskspråkiga är det en kul grej att vi skriver ett par rader på finska. För svenskar är det kanske någonting som får folk att haja till och kan kanske locka till läsning, säger Lars Ströman.

Lars Ströman är sedan länge intresserad av det finska språket.

– För många år sedan gick jag på en nordisk folkhögskola och då läste jag finska. Sedan dess har jag försökt lära mig flytande finska. Det är svårt, men jag ger inte upp.


Tar tydligt ställning

Lars Ströman tar i sin ledare tydligt ställning för mer finskundervisning i skolorna.

– Många barn får lite undervisning i finska, en timme räcker inte att upprätthålla finskan. Eftersom det bor rätt många finskspråkiga i området är det bra att vi tar upp det här, säger Lars Ströman.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".