Tecknade svart vita bilder
Tom of Finland är bland annat känd för sina teckningar av män i läder och sjömanskostymer Foto: Lotta Hoppu / Sveriges Radio Sisuradio
Finnblicken

Tom of Finland får upprättelse genom film - 25 år efter sin död

2:56 min

Filmen om Tom of Finland, eller Touko Laaksonen som han hette på riktigt, filmas som bäst in i Göteborg. Filmen om gay-ikonen och konstnären som var verksam under en tid då homosexualitet var olagligt spelas in i både Finland och i Sverige.

Tjugofem år efter den finska konstnärens död får han äntligen upprättelse i form av en film. Filmen om Tom of Finland spelas delvis in här i Sverige, den är på finska och handlar om konstnären Touko Laaksonens liv.

För två år sedan hedrade man i Finland Touko Laaksonen med en serie frimärken som pryddes med hans homoerotiska teckningar och nu kommer filmen som får sin premiär nästa år.


Kontroversiell konstnär

Tom of Finland avbildade ofta muskulösa män i erotiska positioner med motorcyklar och iklädda läder och sjömanskostymer under en tid då homosexualitet var olagligt.

Tom of Finland var mest känd utanför Finland under sin livstid och först under de senaste åren har man börjat uppmärksamma konstnären i hans hemland.

 – Historien är intressant. Han gjorde allt det här, under en tid då homosexualitet var olagligt och det är väldigt intressant i sig att bygga ett drama kring, säger Dome Karukoski som regisserar filmen.

Regissör Karukoski säger att det krävdes en ny generation för att lyfta på skammen.

– För tjugo år sedan hade vi inte kunnat göra den här filmen i Finland. Det hade varit väldigt svårt och speciellt svårt hade det varit att få finansiering, säger Dome Karukoski.


Hans verk spelade en otroligt viktig roll för män i hela världen som inte visste om de får vara som de är eller om de överhuvudtaget får finnas till. Nu är kanske världen redo att ta del av mannen bakom bilderna.


"Ingen porrfilm"

Regissören betonar att filmen inte är pornografisk. Däremot så kommer den att bli en av de dyraste filmerna i finsk filmhistoria.

– Många är kanske upprörda och rädda att det är en porrfilm, men det här är en dramafilm om en konstnär och om Finlands historia, säger Karukoski.

Den finlandssvenska skådespelaren Pekka Strang spelar huvudrollen som Touko Laaksonen. Han tror att Finland och hela världen nu äntligen är redo att ta emot den här historien. 

– Hans verk på 40- och 50-talet spelade en otroligt stor roll för män i hela världen som inte visste om de får vara som de är eller om de överhuvudtaget får finnas till. Nu är kanske det finska samhället men också hela världen redo att ta del av mannen bakom bilderna, säger Pekka Strang till Kulturnytt i P4.

Filmen är en samproduktion mellan Finland, Sverige, Danmark och Tyskland. 

70-talsscenerna spelas bland annat in i Göteborg, som skall föreställa Helsingfors under samma tid.



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista