Thomas Silén flyttade från Sverige till Finland
Thomas Silén flyttade från Sverige till Finland Foto: Daniela Silén
Finnblicken

"Finland är mer avslappnat"

15 min

Thomas Silén flyttade till Finland för första gången för tretton år sedan, då bara för ett år. Han hittade den finska kärleken, han och hans flickvän började pendla och bosatte sig först i Sverige. Men för fem och ett halvt år sedan flyttade Thomas till Finland igen. Finnblicken mötte Thomas Silén för en fika på finskt vis, ”på en kaffe”, i Helsingfors.

Vad var din första uppfattning om Finland?

Första gången jag besökte Finland var för tretton år sedan. Då var jag och hälsade på en kompis som hade flyttat hit. Mitt första intryck av Finland var att jag tänkte; herregud, det ser ut som Budapest eller Moskva på 60-talet.


Vad var så konstigt med Finland?

Det var inte konstigt, men bara avskalat på något vis. Det var grått, inte så mycket människor på gatorna. Det var i och för sig i oktober eller november, det var inte en fördelaktig tid på året. Men det fanns så lite att göra. Bara en sådan sak att jag knappt kunde hitta några mysiga caféer då för tretton år sedan. Nu överdriver jag, men det kändes som att det saknades allt som jag var van vid.

Folk är lugnare och sakligare här, kanske lite torrare. Men bättre så.

Har Helsingfors förändrats?

Det har blivit en helt annan stad än då jag var här första gången. Också under de här senaste fem åren har mycket hänt. Det händer mer, folk är mer engagerade, det finns ett större kulturutbud och det byggs mer. Sen om det bara är jag som kommit mer in i samhället och fått kännedom om fler saker eller om det faktiskt har ändrats, det kan jag inte säga. Men jag tror att det har förändrats.


Vilka kulturkrockar har du mött?

”Nå” är ett exempel. Det retade gallfeber på mig i början. När jag hade bott här i ett par år och åkte tillbaka till Stockholm en helg för att träffa kompisar, retade de mig för att jag sa ”nå” hela tiden. Innan det hade jag inte insett hur mycket mitt språk hade förändrats.

Det fysiska är en annan grej. Jag vet inte om det är en Stockholmsgrej men jag upplever att man i Sverige rör vid varandra mer. Jag är van att krama mina kompisar när vi ses och jag tar på folk när jag talar med dem. Här märkte jag att folk reagerade och ryggade tillbaka. Och då kände jag mig konstig för att jag betedde mig som jag gjorde.

 Jag vet inte om jag någonsin kommer att känna mig integrerad.

Vad är bra med Finland?

Det finns en viss långsamhet och eftertänksamhet här i Finland. Det är svårt att sätta fingret på vad det är. Folk är lugnare och sakligare här, kanske lite torrare, men bättre så. Här reagerar folk generellt sett inte så häftigt och känslomässigt som många gör i Sverige. Och så är finsk hiphop och rap väldigt bra!


Finns det någonting som är speciellt för Finland som du gillar?

Här i Helsingfors kan man spela brädspel på nästan varje bar. Jag tycker det är otroligt charmigt. Och barerna är annars också välkomnande. När du går ut på bar här så är meningen inte att du klär upp dig till det bästa och visar upp dig. Baren är mer som ett vardagsrum. Det påminner om den brittiska pubkulturen. I Sverige känns det som att man mer går ut för att visa upp sig. Det är inte lika avslappnat som i Finland.

Jag tror också att jag har fått mer förståelse för hur det är att vara del av en minoritet.

Känner du dig integrerad i samhället?

Det är en svår fråga. Det beror på vad man menar med integrerad. De högerextrema partierna bruka kräva att man ska lära sig språket för att anses vara integrerad. Om man tänker som dem, så då är jag inte integrerad. Jag talar inte finska, jag kan beställa en öl någon gång, men det är det. Jag är väl snarare integrerad på det sättet att jag vet hur saker fungerar och jag jobbar och betalar skatt. Så, både ja och nej. Delar av mig är det och delar är det inte. En del av mig tänker också att jag troligtvis aldrig kommer att bli det.


Hur mycket tror du att du har förändrats sen du flyttade hit?

Förmodligen en del. Mitt språk har förändrats. En del finlandismer har trillat in i mitt sätt att tala. Jag tror också att jag blivit lugnare. Och så har jag lärt mig mycket om ett land som ligger så nära Sverige, men som jag knappt visste något om innan jag flyttade. Jag tror också att jag har fått mer förståelse för hur det är att vara del av en minoritet.

 

Vad saknar du i Sverige?

Jag saknar Stockholm och storleken, jag tycker om stora städer. Men annars inte så mycket, Sverige är ju rätt nära ändå, och så finns det ju Ikea så man får allt man behöver, säger Thomas och skrattar ironiskt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista