Utbildningen i finska finns vid samma institution som de baltiska språken, nederländska och tyska. Foto: Riitta Niemi, Sveriges Radio Sisuradio
1 av 2
Utbildningen i finska finns vid samma institution som de baltiska språken, nederländska och tyska, vid Stockholms universitet. Foto: Riitta Niemi, Sveriges Radio Sisuradio
Sari Pesonen. Kuva/Foto: Kaisa Vuonokari/Sveriges Radio Sisuradio
2 av 2
Sari Pesonen är studierektor vid institutionen för finska språket vid Stockholms universitet. Foto: Kaisa Vuonokari/Sveriges Radio Sisuradio
Finnblicken

Ny universitetskurs i sverigefinsk kultur och historia

3:00 min

Nyblivna lärare vill få mer utbildning i sverigefinsk kultur och identitet. Stockholms universitet startar därför i höst en ny kurs på finska som ska bredda diskussionen om sverigefinländarnas kulturhistoria.

Bland lärare som undervisar sverigefinska barn och bland blivande finskalärare vid Stockholms universitet har det funnits en stor efterfrågan på mer utbildning i sverigefinsk kultur. 

Därför ska universitetet från och med i höst erbjuda en kurs om just sverigefinnarnas kulturhistoriska utveckling. Kursen kommer att gå igenom finländarnas historia i Sverige, från 1800-talet fram till idag.

 

Det verkade som att det finns en stor efterfrågan bland lärarna att diskutera den sverigefinska identiteten ur flera synvinklar.


En mer nyanserad diskussion om kulturhistoria och språkidentitet 

Tanken bakom kursen är att fundera över hur det finska språket har påverkat kulturen och den sverigefinska identiteten, samt hur olika faktorer så som organisationer, lagstiftning och myndigheter kan ha påverkat deras utveckling.


En stor fråga är vad den sverigefinska kulturen är, och just det ska studenterna reflektera över tillsammans.


När kursen planerades tog man i beaktande vilken slags vidareutbildning som saknas för blivande lärare i det finska språket i dag.

– Vi har träffat flera lärare och frågat vad de saknar. Det verkade som att det finns en stor efterfrågan bland lärarna att diskutera den sverigefinska identiteten ur flera synvinklar. Lärarna vill få nya idéer och redskap för att kunna föra en mer nyanserad diskussion om den sverigefinska identiteten med sina elever, säger Sari Pesonen studierektor för institutionen för baltiska språk, finska, nederländska och tyska vid Stockholms universitet.


Kursspråket är finska 

Kursen riktar sig till alla som har ett intresse för den sverigefinska kulturen.

– Om man till exempel jobbar bland sverigefinnar kan det kanske finnas ett intresse av att veta mer om deras bakgrund och identitet, säger Sari Pesonen.

Kursen är på finska och kräver att man har en grund i det finska språket och ska kunna hänga med i finskspråkig undervisning.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista