En finsk flagga på en bioduk på en biosalong
I Sverige finns det lite kunskap om och ett litet intresse för finsk film. Foto: Mikko Mäkitalo SR Sisuradio
Finnblicken

Litet intresse för finsk film

1:45 min

Finska filmer drar en stor publik i hemlandet, medan den internationella framgången vilat på Aki Kaurismäkis axlar. Finsk film slår sällan igenom i Sverige, men varför?

Under de senaste fem åren har det sammanlagt visats omkring tjugo finska filmer i Sverige. Varav de flesta inte har visats av kommersiella aktörer, utan de har distribuerats exempelvis genom Finlandsinstitutet i Stockholm.


Det finns ingen bra bortförklaring till varför det inte visas mer finsk film. Kanske finns det fördomar.


Högst en finsk film per år

Sveriges största biografaktör SF Bio visade under 2000-talet allt som allt omkring 15 finska filmer, det vill säga i genomsnitt högst en finsk film per år.

Enligt SF Bios programchef, Per Mårtensson är orsaken framför allt att finsk film inte lockar den svenska publiken till biograferna.

– Frågan är sist och slutligen hur man ska få folk att betala en biljett till en finsk film. Det stora problemet är väl att försöka reda ut varför det inte anses intressant, säger Per Mårtensson på SF Bio.

I Finland däremot lockar inhemska filmer en stor publik. Omkring hundratusen varje år, det vill säga 28 procent av alla biobesökare i Finland går för att se inhemska filmer. Bara Frankrike har en större procentandel biobesökare som ser inhemska filmer.

 

”Det finns fördomar”

Enligt Marie Strauss som ansvarar för importen av utländsk film vid Folkets Bio finns det inte bara en orsak till att det visas så lite finsk film i Sverige.

– Det finns ingen jättebra förklaring till varför det inte visas mer finsk film. Det är säkert så att det finns fördomar också. Kanske är det en kombination av förutfattade meningar eller idéer om vad finsk film är och att finsk film inte är så synlig, säger Marie Strauss.

Folkets Bio har biografer runt om i Sverige och de distribuerar också filmer. De satsar på så kallad kvalitetsfilm och visar också många utländska filmer.

Marie Strauss erkänner ändå att hon själv också saknar insyn i finsk film.

– Jag borde ha bättre koll, det erkänner jag. Jag ser inte så mycket finsk film och det är egentligen ett misslyckande i mitt jobb, säger Strauss.


”Finsk film riktas speciellt till den inhemska publiken”

Per Mårtensson vid Svensk Film anser att Finlands filmstiftelse borde marknadsföra sina filmer bättre för den utländska marknaden.


Framför allt de stora publiksuccéer Finland haft de senaste åren kunde marknadsföras bättre. 


– Kanske kunde man också införa något slags lanseringsstöd från Svensk Filmindustris sida, säger Per Månsson.

Jaana Puskala är chef för den internationella avdelningen vid Finlands filmstiftelse. Hon har bland annat hand om distributionen av finska långfilmer. Enligt Puskala har man i Finland de senaste åren satsat på sådana filmer som i första hand är riktade till en finsk publik, inte för en internationell marknad.

Men enligt SF Bios Per Månsson är det inte så enkelt.

– Man kunde tänka sig att det har att göra med kulturskillnader eller ett annat sätt att berätta historier. Men om man sist och slutligen tittar på de filmer som har kommit från Finland, skiljer de sig inte märkbart från andra nordiska eller europeiska filmer.

Mårtensson påpekar även att finska filmer inte är ensamma i norden att inte ha framgång i Sverige.

– Det samma gäller norska filmer som inte heller har slagit igenom i Sverige utan snarare nått ut till den egna publiken i Norge. Jag har inte svar på varför det är så. Om man från svenskt håll är skeptisk till filmer från resten av norden eller vad det är. Men uppenbarligen når de inte fram, säger Mårtensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista