En kvinna med en svart tröja sitter på en soffa
Julia Radliffe är ansvarig för Finlandsinstitutets filmverksamhet. Foto: Elina Härmä / Sveriges Radio Sisuradio
Finnblicken

Finsk film visas tack vare Finlandsinstitutet

9:25 min

Finsk film har under de senaste åren varit praktiskt taget osynlig på svenska biografer. Utan Finlandsinstitutet i Stockholm hade man i Sverige knappt sett några finska filmer alls.

Sedan början av 2000-talet har enbart en handfull finska filmer visats på Sveriges största biografaktörs, SF Bios, biografer.

”Ny finsk film” är ett projekt arrangerat av Finlandsinstitutet i Stockholm. Projektet är en slags filmturné som går ut på att distribuera finsk film till olika delar av Sverige.

Vi väljer ut tre olika finska filmer som vi sprider som ett paket. Vi försöker se till att det är relativt nya filmer, men också att det finns någonting för alla. Inte bara komedier och inte heller bara svåra filmer.

Projektet har pågått redan i flera år och tretton olika kommuner har tagit del av filmutbudet hittills. Enligt Finlandsinstitutets  kulturproducent Julia Radliffe har det funnits en efterfrågan på finsk film.

– Vi har breddat vår filmverksamhet så att vi kan sprida filmer också utanför turnén, säger Radliffe.

Unga intressanta regissörer från Finland

Även om det funnits ett svagt intresse för finsk film bland kommersiella aktörer i Sverige tror ändå Julia Radliffe att intresset för finsk film generellt sett växer hela tiden. I framtiden känner svenskarna kanske till också andra regissörer än Aki Kaurismäki.

– I Finland finns just nu många intressanta unga regissörer, exempelvis Dome Karukoski och Antti Jokinen, säger Radliffe.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista