Andreas Ali Hietala Jonasson Kuva: Kaarina Wallin/Sveriges Radio Sisuradio
Andreas Ali Hietala Jonasson Kuva: Kaarina Wallin/Sveriges Radio Sisuradio
#Kielipuoli

Andreas Ali kåserar: 4000 Ali i Finland och de flesta är inte muslimer

Ett finskklingande namn hjälper dig inte in i riksdagen
3:22 min

Andreas Ali Hietala Jonasson kåserar om att finskklingande namn hämmar karriären för politiker och förtroendevalda samt om missförstånd som kan uppstå kring finska namn som Ali, Sami och Rami.

Har du ett finskt namn? Alltså en namnform som kan kopplas till det finska språket? Då gör du bäst i att byta till ett svenskt namn. I alla fall om du vill bli politiker eller väljas in som förtroendevald i LO.

Enligt Birger Winsas rapport från 2012 (Diskriminering av finsktalande i Sverige) visar siffrorna på en påtaglig underrepresentation av andelen personer med finska namnformer bland innehavare av LO-fackförbundens förtroendeuppdrag med blott 2% finska namn av förväntad andel på 6%.

Få har fått förtroendet

Andelen förtroendevalda med finska och utländska namnformer minskar med ökande status hos förtroendeuppdraget. Dessutom ser vi en tydlig underrepresentation av personer födda i Sverige med minst en förälder född i Finland i högre offentliga tjänster och i yrken som kräver högre utbildning, i synnerhet inom kategorin politiskt tillsatta tjänster.

Eftersom även individer födda i Sverige med minst en förälder född i Finland OCH t o m individer med finska namnformer utan föräldrar födda i Finland [inhemsk sverigefinsk/tornedalsk] är kraftigt underrepresenterade antas det vara just den finska namnformen (och ett socialt arv av utanförskap) som ligger bakom problemet. En överrepresentation av individer med finska namnformer förekommer i yrken som inte kräver högre utbildning.

Enligt samma rapport ser vi att det fram tills 1979 bara hade funnits 3 personer i riksdagen med finska namn. Mellan åren 1867-2002 endast 18 personer av åtskilliga tusentals ledamöter. Bland utskotten har man bara kunnat finna en enda person med finska som modersmål: Frida Berglund (född Lassinantti).

Rami, Sami, Ali - finne eller arab?

När du dessutom ett finskt namn som kan kopplas till Mellanöstern eller islam blir det enligt statistiken ännu svårare att väljas som politiker. Även om vissa finska namnformer idag kan antas ha avrasifierats finns det andra finska namnformer som gått åt motsatt håll. För det finns faktiskt en hel del finska namnformer som både stavas och uttalas på vis. Namn som Ali, Sami, Rami, Miina eller Ilja.

Dessa namn har jag märkt är extra populära bland de så oerhört många sverigefinnar som dessutom har bakgrund i mellanöstern.

I Finland finns det över 4000 personer som bär namnet Ali. Majoriteten av dessa utan muslimsk bakgrund. Heter du Ali eller  علي som det uttalas på arabiska kan du dessutom få problem när du försöker resa in i andra länder.

För ett tag sedan nämndes i finsk press hur finska politiker som hette Ali beklagade sig över hur jobbigt det blivit för dem att resa in i USA och andra länder. På Yles hemsida kunde man läsa att:

Ali-nimisiä suomalaisia epäillään muslimeiksi Yhdysvaltain rajalla.

Själv har jag aldrig varit i USA, men kan tänka mig att det knappast skulle underlätta för mig om jag berättade att Ali faktiskt är ett finskt namn och att vi har namnsdag i den finska kalendern den 11 september. 

Lisää

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".