Marita Lindgren, kello- ja korukaupan myyjä
1 av 2
Marita Lindgren tycker om sitt arbete. Foto: Merja Laitinen Sveriges Radio
Marita Lindgren, myyjä.
2 av 2
Marita Lindgren jobbar som försäljare i en klock- och smyckesaffär i Eskilstunassa Foto: Merja Laitinen Sveriges Radio
Finnblicken

Hon valde att bära den traditionella finskromska klädseln till jobbet

Lyssna på finska: Marita Lindgren, försäljare, om beslutet att bära traditionell dräkt på jobbet.
6:43 min

Marita Lindgren från Eskilstuna beslöt förra julen att hon skulle börja bära den finskromska traditionella kvinnoklädseln till jobbet. Hon ångrar inte sitt beslut.

Marita Lindgren jobbar i en och klock- och smyckesaffär i ett köpcentrum i Eskilstuna. Det var inte förrän efter jul som 20-åriga Marita beslöt sig för att gå till jobbet iklädd den traditionella finskromska klädseln. 

Både Marita själv och hennes föräldrar var nervösa om hennes klädval skulle accepteras av hennes arbetsgivare. Marita fick behålla jobbet och hon ångrar idag inte sitt beslut.

De ser Marita och tänker kanske - om hon kan, då kan jag också.

Marita har inte fått höra några negativa kommentarer från kunderna även om hon ibland märkt att folk tittat.

– Jag har egentligen bara fått positiva reaktioner. Visst har folk tittat, men de har inte sagt någonting, säger Marita Lindgren.

Marita är stolt och glad att hon har fått ett jobb. För romska kvinnor är det inte alltid lätt att få ett jobb. Enligt Marita Lindgren finns det fortfarande mycket fördomar om romska kvinnor, att de inte är kapabla att arbeta.

En romsk kvinna vill och kan arbeta. Jag är jätteglad att jag har fått ett jobb.

Romska brogryggare

I Eskilstuna har man under de senaste åren haft olika projekt för att få romer inkluderade i arbetslivet, exempelvis projektet romska brobyggare.

Richard Nyman är romsk brobyggare, det vill säga en länk mellan romer och offentlig verksamhet. Han har själv romsk bakgrund.

Richard Nyman anser att Marita Lindgren är ett praktexempel på att man kan bryta fördomar och ändra på folks inställningar.

– Det är viktigt att romer arbetar på olika arbetsplatser så att majoriteten av befolkningen ser att det finns romer som vill och kan arbeta. Men det är också en bra signal till andra romer. De ser Marita och tänker kanske - om hon kan, då kan jag också.

Alliansregeringen startade år 2012 en strategi för romsk inkludering. Målet är att alla tjugo år fyllda romer ska ha samma möjligheter till arbete och skolgång som majoritetsbefolkningen inom år 2032.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".