Kuvassa näkyy noin teini-iäkinen tyttö jolla on harmaa T-paita päällä ja punaiset huulet. Tytön päästä näkyy ainoastaan suu ja leuka ja hän näyttää hyvin totiselta. Tyttö istuu pöydän ääressä, hänen edessään on lautanen jolla on ainoastaan yksi vihreä omena. Tytön sormet lepäävät haarukan ja veitsen päällä.
Äststörning sprider sig som en epidemi i vissa skolor. Foto: daniellehelm/Flickr (CC BY 2.0) http://bit.ly/1ZN3aE8 (Kuvaa on rajattu)
Finnblicken

Ätstörning sprider sig som en epidemi i skolor

Lyssna på finska: Läkaren vägrade hjälpa Vilma, "Du är inte tillräckligt underviktig"
14 min

Ätstörningar så som anorexi sprider sig som en epidemi i vissa skolor. Det visar en omfattande studie som Oxford universitet har gjort i samarbete med Karolinska Institutet.

Det är särskilt skolor med många flickor, och skolor där elever har högutbildade föräldrar, som ligger i riskzonen.

Aara Rydenäs arbetar som överläkare i Stockholms centrum för ätstörningar, och känner igen fenomenet.

– Vi ser att vissa skolor är överrepresenterade bland patienterna, det gäller till exempel skolor som har idrottsinriktning, och så kallade elitskolor, säger läkaren Aara Rydenäs.

"Ätstörning var en del av idrotten"

Vi kallar henne Vilma, det är inte hennes riktiga namn. Vilma blev sjuk i anorexi som 13-åring. Hon är idag 19 år. Hon insjuknade i samband med att hon noggrant började följa med sina matvanor, dels på grund av keliaki, men också på grund av träning.

Jag har tävlingsidrottat sedan liten och i laget skapades regler, vi fick bara äta sötsaker en gång i veckan och all mat skulle man förtjäna.

För Vilma gick det så långt att hon intogs på sjukhus och var tvungen att skrivas in för två månader på en sluten avdelning med sondmatning.

"Det ligger en sanning i forskningen"

Vilma anser att det ligger en sanning i den studie som Oxford universitet har gjort i samarbete med Karolinska Institutet.

Även om Vilma inte gick i en skola med speciell idrottsinriktning, var ätstörning vanligt i hennes gymnastik-lag och bland de som idrottade i hennes kompiskrets.

– Undersökningen är mitt i prick. Jag ser samma saker där som jag sett i det verkliga livet, säger Vilma.


Vilma heter någonting annat i verkligheten.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".