Pulled havre /Nyhtö kaura
1 av 2
Pulled havre Foto: Elin von Wright/Sveriges Radio
Maija Itkonen, Reetta Kivelä, Gold and Greens Food
2 av 2
Maija Itkonen och Reetta Kivelä har uppfunnit växtproteinet "pulled havre". Foto: Elin von Wright/Sveriges Radio
Finnblicken

Finska ”pulled havre” slår igenom i Finland med storm

"Smakar som kebab eller överstekt kycklingbröst"
7:53 min

Den nya proteinkällan ”pulled havre” finns redan på många vegetarianers, veganers och varför inte flexitarianers läppar. Produkten som består av främst finska lokala råvaror har redan under ett halvårs tid hajpats i Finland och inom veggovärlden.

Finska tidningar, TV och radio blev som förblindade av den nya uppfinning ”pulled havre” eller ”nyhtökaura” som den heter på finska, när ryktet om det nya alternativet till kött började sprida sig i början av detta år.

Det hela började med att Maija Itkonen vd. för det nyetablerade företaget Gold & Green Foods och Reetta Kivelä, teknisk ledare för företaget och doktor i livsmedelsvetenskap från Helsingfors universitet, var trötta på att de flesta växtproteiner idag innehåller tillsatsämnen eller är fraktade från andra sidan jordklotet.

– Vi började spinna på idén att skapa någonting som bygger på nordiska råvaror, som växer och produceras här och det hjälpte förstås att Reetta hade forskat en hel del i havre, säger Maija Itkonen.

För många är det nuförtiden helt naturligt att inte äta kött varje dag.

Hemligt recept av havre och baljväxter

Pulled havre som till utseendet ser ut som pulled pork eller någon annan form av köttfärs är ett vegetabiliskt protein som är framställt ur främst finska lokala råvaror. Produkten består av havre, ärter och åkerbönor. Ärtproteinet kommer dock från Centraleuropa.

– Havre, bön- och ärt-proteinet blandas med lite vatten. Sedan dras och böjs massan samtidigt som den hettas upp för att skapa en fiberrik konsistens. Det är en mekanisk process. Det behövs inte mycket vatten och vi använder inga kemikalier, säger Reetta Kivelä teknisk ledare på företaget.

Men mer detaljer om hur pulled havre verkligen framställs får vi inte. Processen är hemlig.

– Vi har patent på tekniken man använder för att framställa växtproteinet, och det är inget vi yppar till vem som helst, säger Maija Itkonen.

Men hur nyttigt är pulled havre egentligen?

Leena Putkonen är kostrådgivare i Helsingfors. Hon har följt med hajpen kring pulled havre, men hon har själv inte ännu smakat på det.

Jag vill ändå inte kalla det för en ersättning för kött, eftersom jag inte ser det som att varje måltid nödvändigtvis måste innehålla kött.

Pulled havre har fått väldigt mycket bra respons i finsk media, är det verkligen så nyttigt som alla säger?

– Ja, jag skulle säga att det är det. Det verkar vara ett proteinrikt och ekologiskt alternativ. Det innehåller en bra mängd aminosyror och proteiner, samt goda nivåer av fett.

Det enda negativa med produkten som Putkonen sett hittills är att företagets webbsida inte innehåller tillräckligt tydliga innehållsanvisningar.

– På företagets webbsida finns enbart uppskattningar om innehållet i produkterna. Speciellt reagerar jag på frågorna kring gluten, vars svar är väldigt diffusa. Det kan vara oerhört viktigt för vissa att veta hur mycket gluten det verkligen finns, speciellt om man har celiaki. Först när man har paketet i handen ser man de exakta uppgifterna, säger Putkonen.

Protein-hets

Produkten är en proteinbomb och innehåller trettio procent protein, mer än kyckling och nötkött.

Man kan nästan tala om att det pågår en protein-hets just nu, varför är vi så besatta av protein?

I västvärlden har vi en överdriven rädsla för att vi inte får i oss tillräckligt med protein.

– Jag tror också att alla de här lågkolhydratdieterna har satt sina spår och skapat en kollektiv rädsla för kolhydrater. Min andra teori är att den rådande fitness-livsstilen marknadsförs häftigt, vilket har lett till att många tankar överdrivet mycket protein. Inte ens idrottare behöver så mycket protein som många äter idag.

”Smakar som överstekt kyckling"

Hur smakar då den nya trendiga vegetariska skapelsen? Finnblicken ber två av Sisuradios reportrar, Joona Suni och Elina Härmä, smaka.

– Konsistensen är bra, man får tugga på riktigt. Det påminner mig lite om kebab eller en tunn bit kycklinglår, säger Joona Suni.

– Det är lite torrt, jag tycker det smakar som överstekt kyckling. Det är gott, men man kan fortfarande ana att det inte är riktigt kött. Men det gör inget, det behöver inte smaka som en biff för att det ska funka för mig, säger Elin Härmä.

Utseendet och konsistensen kan lura en, men det smakar inte som kött.

Sålde slut redan första dagen

Enligt grundaren Maija Itkonen har allt fler blivit medvetna om vad de äter och både i Sverige och Finland växer den så kallade trenden med att vara flexitarian fram.

– För många är det nuförtiden helt naturligt att inte äta kött varje dag, säger Itkonen.

Pulled havre har för bara ett par veckor sedan börjat säljas i butiker i Finland, innan det har produkten enbart testats vid olika pop-up tillfällen. Många butiker sålde slut hela lagret på samma dag.

– Vi ser det som att både Finland och Sverige är vår hemmamarknad och våra pilotprojekt. Vi har ännu inte kommit igång här, men jag hoppas att vi snart gör det, säger Maija Itkonen.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".