suomiemojit
1 av 2
Foto: This is Finland
Finnblicken

Sälar och strumpor i sandaler – nya finska emojier har släppts

Finland har tagit i bruk ytterligare några egna emojier som ska avspegla äkta finländska känslor. 17 nya bildsymboler har lanserats, bland annat illustrationer av moderskapsförpackningen, fotbollsspelaren Litmanen och studentmössan.

Lagom till finskhetens dag (12.5.2016) lanserades nya finska sommaremojier.

Enligt utrikesministeriet i Finland har de finska bildsymbolerna som publicerades i december förra året nått ut till närmare 200 miljoner människor runt om i världen.

Emojier är bildsymboler som används för att pigga upp ett vanligt tråkigt sms eller för att säga något speciellt genom en bild.

Finland först i världen

De finska bildsymbolerna har producerats av utrikesministeriet i Finland. Som första land i världen tog Finland i slutet av förra året i bruk egna emojier för att illustrera finländska känslor, styrkor och finsk självironi.

I Sverige har bilderna av en glad finsk ishockeyspelare och en ledsen svensk bland annat lyfts upp i medier när de första bildsymbolerna lanserades. Finland ansågs håna Sverige med sina emoji-symboler.

Fashionista Finns och Baby Box

Nu finns 17 nya symboler att använda för att sprida bilden av Finland. Varför inte skicka en Fashionista Finns (strumpor i sandaler) eller Baby in box (moderskapsförpackningen) till nära och kära?

Här hittar du alla finska emojis.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".