Made in Finland – tatarrytmer, konstgranar och pulled havre
Populas programledare Maija Waris och Erkki Kuronen framför en helsingforsk metrovagn. Inne i vagnen Deniz Bedretdin samt Sisuradios Joona och Elina som provsmakar pulled havre. Foto: Mattias Ahlm / Privat / Fotomontage: Erkki Kuronen
Popula fredag 20 maj kl 20.40

Made in Finland – tatarrytmer, konstgranar och pulled havre

Deniz Bedretdin bjuder på finsk tatarmusik i Helsingfors, i New York ställs finska granar ut på galleri och den nya mattrenden heter pulled havre och kommer från Finland.

Erkki träffar Deniz Bedretdin i Helsingfors och pratar finsk tatarkultur. Tatarerna har funnits i Finland i över hundra år och formade Nordens första muslimska församling redan på 1920-talet.

Deniz kallas för tatarrockens far och har jobbat med hela finska musikergräddan under sin långa karriär. Hans senaste projekt är Super Tatar Rhythm & Ethno Band och vi får även höra ett smakprov från deras nya skiva.

Maija har tittat på finska landskap I New York och pratat om nordisk fotokonst med Ariana Tiziani, kurator för utställningen Another North.

Finnblickens redaktör Elin von Wright har denna vecka riktat sin finnblick mot den senaste mattrenden från Finland – pulled havre! Nyhtökaura på finska. Är detta kanske kungen av köttersättningsprodukter?

Och i Haloo Helsinki ringer vi till ljuddesignern Atte Olsonen i Bryssel för att höra hur lokaltrafiken låter i Helsingfors…

Låter onekligen som inte riktigt klok radio på svenska och finska!

Programledare Erkki Kuronen och Maija Waris

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".