En blond ung manstår vid strandkanten
Gillis blev rånad som 13-åring och han blir påmind om händelsen än idag. Foto: Lotta Hoppu / Sveriges Radio Sisuradio
Finnblicken

Unga blir rånade i Göteborg

Lyssna på finska: "Idag tar jag taxi, det var obehagligt"
1:44 min

I Göteborg har det under den senaste tiden rapporterats om flera fall där unga har blivit rånade.

Gillis från Göteborg var med sin kompis nära Vågmästarplatsen när en okänd ung man plötsligt kom fram till dem och började prata. Efter en stund dök en annan man också upp. Han hade en kniv i sin hand och hotade Gillis och hans kompis att om de inte gav deras mobiltelefon skulle det kunna gå illa.

– Jag var 13 år då, det var skrämmande, säger Gillis.

Tjuvarna tog de unga killarnas jackor och mobiltelefoner. Gillis är 18 år idag men han tänker fortfarande på det som hände, även om han just då förhöll sig ganska lugn till hela förloppet.

– Jag hade hört att andra i min ålder också hade blivit rånade. Men idag tar jag taxi hem om det är sent, för det finns en hel del typer som hänger på stan. Kanske inte alla nödvändigtvis skulle försöka råna en, men ändå. Det är obehagligt, säger Gillis.

Polisen: Typiskt fall

Gillis fall är ett typiskt exempel på hur unga ofta rånas, säger Tony Westerberg vid Göteborgs polisen.

De senaste fem åren har omkring tvåhundra unga i Göteborg blivit rånade enligt polisens uppgifter.

Rånarna har ofta varit flera när de begett sig på offret och det är inte ovanligt med hot om våld, säger Westerberg.

– Det finns sådana som gör flera rån, men det brukar bli en kort period. De kanske gör 3-4 stycken och sedan blir det inga flera på grund av att man kanske åker fast.

Ibland har tjuven och offret känt varandra, men oftast inte. I vissa fall har tjuven och offret varit i samma ålder, i andra fall inte.

Berusad vuxen – mest utsatt

Rån som riktar sig emot minderåriga utgör ändå bara en bråkdel av alla rån i Göteborg. De flesta som blir utsatta för rån är berusade vuxna som är på väg hem från krogen.

Om man blir hotad av en rånare är det enligt Westerberg viktigast att man gör som rånaren säger och att man försöker komma ihåg kännetecken hos förövaren.

– När faran är över man ska ringa till polisen så fort som möjligt, att man talar om det med en gång. Då har vi chansen att skicka ut en bil direkt.


Relaterat

Mer om Finnblicken

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".