Taina Elg med Maija Waris och Taina som ung
1 av 2
Maija Waris träffade Taina Elg i hennes hem i New York. Till höger Taina år 1955, som nykomling i Hollywood. Foto: Maija Waris/ Sveriges Radio
Taina Elg i sitt hem i New York
2 av 2
Taina Elg har alltid känt sig som hemma i New York. Foto: Maija Waris / Sveriges Radio
Finnblicken

Taina Elg – Finlands egna Hollywoodstjärna

Populas Maija Waris fikar med Taina Elg i hennes hem på Upper West Side i New York
8:16 min

Sverige hade Greta Garbo och Ingrid Bergman, Finland har Taina Elg. Taina Elg är ballerinan från Finland som tog Hollywood med storm. Hon brukar kallas för Finlands enda Hollywoodstjärna.

Taina Elg, född i Helsingfors år 1930, är dansaren och skådespelaren som slog igenom i Hollywood på 50-talet då filmstjärnorna sågs närmast som kungligheter. Taina Elg var ett av de stora namnen från denna tid tillsammans med bland annat Audrey Hepburn och Cary Grant.

1957 vann hon en Golden Globe för bästa utländska nykomling. Hon har spelat med i filmer men också stått på teaterscenen och varit med i flera musikaler på Broadway. På 80-talet hade hon dessutom roller i några amerikanska tv-såpor.

Taina Elg är idag 86 år. Hon är bosatt på Upper West Side i New York.

Man kan kalla dig för Finlands enda riktiga filmstjärna, eller vad säger du?

– Tja, jo, jag har väl varit med i ganska många filmer. Men jag stod också på teaterscenen, jag gjorde inte bara film. Det var roligt att jag fick göra både och.

Vad fick dig att lämna Finland för att åka ut i stora världen?

– Det är en lång historia. Jag jobbade lite som modell också vid sidan om mitt dansande. Det gav lite extra pengar. Jag var utomlands för att ta bilder för Elle och då bodde vi på ett fint hotell. Det visade sig att på samma hotell bodde en del filmmakare och skådespelare. Där på hotellet träffade jag så skådespelaren Mel Ferrer.

Det visade sig att Mel Ferrer var en bra dansare, så på kvällarna dansade vi tillsammans där på hotellet. Man kan säga att det var via honom jag kom till Hollywood. Vi blev goda vänner, vänner för livet.

"De bad mig komma till Hollywood"

Mel Ferrer är en av de stora filmstjärnorna från 50-talets Hollywood. Han var både skådespelare, regissör och producent. Han var gift med bland annat Audrey Hepburn.

Det var också genom Mel Ferrer som Taina Elg fick kontakt med några av de stora producenterna i Hollywood. Taina och Mel gjorde en provfilmning tillsammans. Genom den provfilmningen fick Taina Elg kontrakt med MGM, ett av de största filmbolagen i Hollywood.

– Provfilmningen gick så bra att de bad mig komma till Hollywood. Det var ganska fantastiskt.

Hur kändes det att komma till Hollywood?

– Det var självklart nervöst, men alla var väldigt trevliga och snälla. Jag lärde känna många av de andra skådespelarna där, och jag var med i många filmer.  

Filmstjärneliv och familjeliv

Taina levde skådespelarliv och var ofta ute på turné. Hon fick sonen Raoul med sin första man och det var inte helt lätt att kombinera familjeliv med att vara en turnerande skådespelare på den tiden. Men Taina lyckades hitta barnvakt också när hon var på turné.

– Jag hade tur att en gitarrist som var med på turnén hade med sin flickvän som ställde upp som barnvakt. Det var perfekt för oss båda, hon kunde tjäna lite pengar och jag hittade någon som kunde ha hand om Raoul medan jag jobbade.

Känns New York som hemma?

– Genast när jag flyttade hit så kände jag mig som hemma. Livet här passar mig. 

Du har träffat så mycket människor, var Hollywood som du hade tänkt dig?

– Det var mer än jag hade väntat mig, mer än jag kunde föreställa mig. So, there it is!


Maija Waris träffade Taina Elg i hennes hem på Upper West Side i New York.


Relaterat

Mer om Finnblicken

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".