Bianca och Tiffany Kronlöf sommar i P1
1 av 4
Bianca och Tiffany Kronlöf kommer att tala om både sådant som upprör men också sådant de kan skratta åt. Foto: Elin von Wright/Sveriges Radio
David Lagercrantz. Fotograf: Caroline Andersson
2 av 4
David Lagercrantz. Fotograf: Caroline Andersson
Markus Krunegård.
3 av 4
Markus Krunegård. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Bianca och Tiffany Kronlöf. Foto: Linda Dybeck/Sveriges Radio
4 av 4
Bianca och Tiffany Kronlöf. Foto: Linda Dybeck/Sveriges Radio Foto: Linda Dybeck
Finnblicken

Systrarna Kronlöf, Krunegård och David Lagercrantz bland årets sommarvärdar

5:44 min

Några sverigefinska namn finns på listan av årets sommarvärdar i Sommar i P1. Musikern Markus Krunegård, systrarna Bianca och Tiffany Kronlöf samt författaren David Lagercrantz är bland de som kommer att sommarprata i år.

Bianca och Tiffany Kronlöf – om det som förbannar och det som förgyller

Systrarna Bianca och Tiffany Kronlöf är aktuella med föreställningen Slå pattarna i taket och humorserien Full patte på SVT Play.

Systrarna har en finlandssvensk pappa och en finsk-skotsk mamma.

Bianca och Tiffany Kronlöf kommer att bjuda på en kaotisk kompott om sådant som får dem förbannade och sådant som får dem att skratta.

Det kommer att bli lite som ett snack mellan mig och Bianca, som att hänga med oss på en fika. Och så kommer vi att spela lite finsk musik också.

Bianca fick en Guldbagge i år som bästa nykomling för sin roll i filmen Svenskjävel. Tiffany är reggaeartist under namnet Tiffany K och släppte ep:n Floating år 2012.

Markus Krunegård – om den finska identiteten

Markus Krunegård slog igenom som soloartist med albumet Markusevangeliet. Han har allt som allt gett ut sju soloalbum och var tidigare medlem i banden Laakso och Hets. Han har även givit ut ett album på finska, Mämmilä-Rock år 2007.

Först tänkte jag lösa alla världens problem i mitt prat, men det slutade med att jag bara talar om mig själv.

Markus Krunegårds sommarprat kommer att handla om hur det är att växa upp i Sverige som ”finnjävel” och om att vara ”svennebög” i Finland och om identiteten som halv - halv finsk och halv svensk.

David Lagercrantz - om relationen till sin pappa

David Lagercrantz är journalist och författare. Han har skrivit bland annat biografin om Zlatan Ibrahimovic, Jag är Zlatan Ibrohimovic.

I december 2013 åtog han dessutom uppdraget att skriva den fjärde boken i Stieg Larssons Milenniumserie. Boken Det som inte dödar oss blev både hyllad och hårt kritiserad när den sedan kom ut sommaren 2015.

David Lagercrantz kommer att tala om sin relation med sin far, Olof Lagercrantz.

Det värsta man kan göra i vår familj är att vara medioker. Så jag känner att jag hade ett val i mitt liv, antingen lyckas jag eller så går jag under.

David Lagercrantz har en finlandssvensk mamma och tillbringar somrarna på en ö som kallas Härligö utanför Ingå i den finska skärgården.

Den finska skärgården är oerhört betydelsefull för mig. Jag längtar dit hela året och jag andas där.

David Lagercrantz inleder Sommar i P1 25 juni, Bianca och Tiffany Kronlöf pratar 5 juli och Markus Krunegård 16 juli.

Här hittar du en lista på alla sommarvärdar i år.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista