Henrik Nilsson istuu punaisella sohvalla studiossa yllään paita, jossa lukee "I <3 Porvoo"
Henrik Nilsson kommer att fortsätta läsa finska också efter sommarkursen i Finland. Foto: Marika Pietilä / Sveriges Radio Sisuradio
Finnblicken

Språknörden Henrik åkte till Finland för att lära sig finska

Henrik Nilsson: "Alla borde lära sig lite finska"
7:43 min

Efter fyra veckors intensivkurs i finska har Henrik Nilsson blivit tagen av det finska språket. Han tycker dessutom att det som svensk är viktigt att lära sig åtminstone grunderna i det finska språket.

Henrik Nilsson åkte i sommar till Finland för att gå en intensivkurs i finska. Han jobbar med språk och har läst flera västeuropeiska och romanska språk, men finskan var för honom något helt nytt.

– Det är kanske många språkmänniskors dröm att försöka tränga sig in i ett annat slags språk, som finska är. Det öppnades en ny värld för mig, både till språket och till hur man tänker i Finland, för det upplevde jag också att var lite annorlunda.

I finskan är de flesta ord helt nya, de påminner om ingenting annat, men Henrik blev inte avskräckt, utan snarare inspirerad att fortsätta.

Det var en intressant process att se att det går att lära sig ett så annorlunda språk som vuxen.

”Alla borde lära sig lite finska"

Henrik tycker att det är viktigt att kunna lite finska, eftersom finska är ett minoritetsspråk.

– Vi har en stor andel finnar i Sverige, och då tycker jag att man borde förstå lite mer, eller åtminstone kunna slå upp ett finskt ord i en ordbok. Kan man ingenting är det svårt att veta vad man ska ta bort i slutet för att komma till en grundform. Det var för mig en viktig insikt.

Henrik kunde knappt någon finska när han åkte på kursen. Han hade en liten uppfattning om hur språket är uppbyggt genom sitt arbete på TNC, Terminologicentralen.

– Jag hade också fått en bild av Finland genom min favorit filmregissör, Aki Kaurismäki, och hans filmer. Även om det kanske är en speciell bild av Finland man får genom de filmerna.

Henrik har fått mersmak och har sökt in till finska som främmande språk på universitetet.

I Sisuradios talkshow Iltapäivä läser Henrik Nilsson upp en saga om väckarklockan, herätyskello, som han skrev under kursens gång.Relaterat

Mer om Finnblicken

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".