Thella Johnson, Sveriges radios korrespondent i Helsingfors. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Thella Johnson, Sveriges radios korrespondent i Helsingfors. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Finnblicken

”Det är alltid hälsosamt att flytta från sitt hemland för en tid”

Lyssna på finska: Aamun vieras Thella Johnson
12 min

Thella Johnson fungerar som Sveriges Radios utrikeskorrespondent i Helsingfors. I Finland har hon börjat känna sig mer svensk än tidigare.

Thella Johnson är uppvuxen i Sverige, men hennes mamma är finsk.

Sedan år 2014 har Thella Johnson fungerat som Sveriges Radios Finlandkorrespondent. Hon bor i Helsingfors men bevakar också Polen och Baltikum.

"Jag känner mig mer svensk här"

Ser du på världen på ett annat sätt efter att du nu bott en längre tid i Finland?

– Det är en stor och intressant fråga. I alla fall har jag fått se Sverige från ett annat perspektiv, det tror jag att alltid är bra att göra. Om man har bott i Sverige hela livet och får chansen att flytta bort, så borde man ta den. Det är hälsosamt att se sitt hemland från ett annat perspektiv.

Även om Thella Johnson har studerat skillnaderna och likheterna mellan finnar och svenskar ganska länge redan så har hon ändå märkt att vi är ganska olika när det gäller vissa frågor.

– Samtidigt så har jag märkt att när jag har bott här och har rapporterat om det som händer i Finland till Sverige, så har jag börjat känna mig mer svensk än tidigare.

Första finskspråkiga radiokorrespondenten

Thella Johnson är den första av Sveriges Radios utrikeskorrespondenter i Finland som faktiskt har finska som modersmål.

– Det har i alla fall sagts så till mig. Det är ganska intressant att det faktiskt har varit så, även om det i Sverige finns väldigt många finskspråkiga personer.

Thella menar att finskan har varit en stor fördel.

– Det är klart att finskan har hjälpt otroligt mycket. Om jag jämför med när jag rapporterat från Polen till exempel, då måste jag ha med mig tolk. Men i Finland behöver jag inte ha det, där kan jag jobba helt själv.

Jobbet som utrikeskorrespondent går ut på att resa en hel del och att planera väl på förhand.

– Men jag har ändå fyra länder som är ganska nära varandra, i jämförelse med vår Afrikakorrespondent som ska täcka hela den kontinenten.

Sveriges Radios alla utrikeskorrespondenter samlas på Södra teatern i Stockholm 23 augusti. Man kan också ta del av diskussionerna och lyssna på eventet på Radiokorrespondenternas hemsida.


Relaterat

Mer om Finnblicken

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".