Elever och lärare på lektion i finska i  Södertälje.
Eleverna får vänta på garanti om undervisningstid i modersmål. På bilden lektion i finska i Södertälje. Foto: Karin Wirenhed/Sveriges Radio Ekot

Mer matte och teknik i skolan - men inte minoritetsspråk

"Vi hann inte få med förslag om modersmål"
1:42 min

Regeringen föreslår att elever i grundskolan ska lära sig mer matematik och teknik, men kommer inte med något förslag om garanterad undervisningstid i de nationella minoritetsspråken. 

När regeringen i veckan presenterade sitt förslag till en stadieindelad timplan i grundskolan, fanns där satsningar på mer matematiktimmar och ett förslag att ämnet teknik ska få en egen minsta garanterad undervisningstid "för att synliggöra och stärka ämnet".

Skolverket hade dock föreslagit att även ämnet modersmål skulle få en garanterad undervisningstid - men något sånt förslag fanns inte med i regeringens promemoria.

Vi började titta på modersmål och de nationella minoritetsspråken, men vi hade en tidspress med de andra timplanefrågorna. Det gjorde att vi kände att vi inte skulle landa i ett bra förslag i den här snabba processen.

Utbildningsminsiter Gustav Fridolin har sagt till Sisuradio att frågan om minimitid för undervisning i de nationella minoritetsspråken fanns med i de samtal som regeringen förde med oppositionen inför förslaget.

Vad hände med frågan i samtalen?

– Det har varit uppe för diskussion men vi har inte avslutat samtalen om den frågan eftersom vi måste utreda den mer innan vi går vidare, säger Helene Öberg.

Hur kommer de vidare utredningarna att se ut och hur lång tid kommer det att ta?

– Det är lite för tidigt att säga. Vi väntar lite innan vi kan gå in på vad vi tittar på, när och på vilket sätt.

Handlar det om år eller kommer det att ske under den här mandatperioden?

– Det är också lite tidigt att säga men det rimliga är ju att vi skulle hinna med det under den här mandatperioden.

Fått kritik "under tok för många år"

Enligt en kartläggning som Sisuradio gjorde tidigare i år får de flesta elever som läser de nationella minoritetsspråken som modersmål, undervisning i en timme eller mindre per vecka. Det är långt under experternas rekommendationer, och Sverige har kritiserats upprepade gånger av Europarådet för detta.

Vi är väl medvetna om kritiken och vi vet att den har kommit under väldigt många, på tok för många år.

– Vi vill snabbt komma fram med lösningar men inte snabbare än att det också blir bra lösningar som fungerar praktiskt, säger utbildningsministerns statssekreterare Helene Öberg.

Utredning tillsätts under 2016

Utbildningsminister Gustav Fridolin lovade i februari 2016 att regeringen under 2016 kommer att tillsätta en utredning om hur Sverige bättre kan leva upp till kraven i Europarådets konventioner just på utbildningsområdet.  

Och det kommer att bli en utredning, men statssekreterare Helene Öberg vågar inte lova säkert att den kommer att innefatta kravet på en minimiundervisningstid för de nationella minoritetsspråken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".