Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Göteborgin Ruotsinsuomalainen koulu foto:jukka tuominen
Skolinspektionens rapport kommer som en överraskning för både skolans rektor och för skolans ledningsgrupp. Foto: Jukka Tuominen/SR Sisuradio

Göteborgs sverigefinska skola ratad av Skolinspektionen

Lyssna på finska: "Jag trodde inte de skulle hitta så många brister"
1:27 min

Sverigefinska skolan i Göteborg kan bli tvungen att betala 400 000 kronor i vite på grund av brister som Skolinspektionen har uppdagat.

Allvarliga brister i förutsättningar för inlärning och trygghet på skolan. Bland annat det är Skolinspektionens dom efter besöket på Göteborgs sverigefinska skola. I Skolinspektionens granskning, som består av nio punkter, blir skolan underkänd på åtta punkter.

Skolinspektionens rapport kommer ändå som en överraskning för både skolans rektor och för skolans ledningsgrupp. Skolans förklaring är att de har haft en stor personalomsättning.

– Jag trodde inte att skolinspektionen skulle hitta så många allvarliga brister i vår verksamhet, säger skolans rektor Lillemor Arvidsson.

Problem i många år

Men trots att skolledningen inte förväntade sig så allvarlig kritik är det osannolikt att Skolinspektionens dåliga betyg kom som en total överraskning. Skolan har nämligen haft motgångar redan en längre tid.

Under de två senaste läsåren har nästan hälften av högstadiets elever fått underkänt i ett eller flera ämnen. Skolan har också tappat omkring 30 elever på tre år vilket orsakat ett svårlappat hål i budgeten.

Under de senaste fyra åren har inte heller skolans elevhälsogrupp varit komplett eftersom skolan saknar både kurator och specialpedagog. Dessutom har svagt presterande elever inte fått en ordentlig utredning.

– Det stämmer att utredningar för en del elever saknas, men nu har vi bättre rutiner och har lärt oss av våra misstag, säger rektor Lillemor Arvidsson.

Ny personal

Under föregående läsår gick mycket av skolans resurser till inskolning av ny personal, säger rektor Lillemor Arvidsson. Hon tillträdde själv i april 2015 och förutom rektorstjänsten skulle också två lärartjänster tillsättas.

Stor personalomsättning har varit skolans största uppförsbacke. Om Skolinspektionen hade besökt oss för två år sedan hade skolan inte fått ett lika dåligt resultat.

Lillemor Arvidsson menar att hela första året gick åt till att kolla upp jobbrelaterade ärenden. Därför har mycket av det fortgående utvecklingsarbetet blivit ogjort.

– Jag hade väldigt mycket att göra under mitt första år som rektor. Tidsbrist är orsaken till att vi inte kommit längre i utvecklingsarbetet, säger Arvidsson.

Ombyggnad påbörjad

Under det förra läsåret fokuserade skolan främst på de lägre klasserna trots att skolans högstadium klarade sig förhållandevis dåligt i jämförelse med andra sverigefinska skolor i landet och i jämförelse med andra skolor i samma område.

– Jag vill bygga om hela skolans verksamhet och då började jag från de yngsta. I år ska vi fokusera mera på de äldre eleverna, säger Arvidsson.

I många år har trots allt det fortlöpande utvecklingsarbetet stått stilla. Det kan Sisuradio konstatera efter att ha läst skolans styrdokument och handlingsplaner. Verksamhetsplaner, som fungerar som bas för utvecklingsarbetet, har inte uppdaterats på många år och bland annat skolans krisplan har fortfarande den föregående rektorns kontaktuppgifter.

– Vi har mycket att göra det här läsåret, men nu får vi helt enkelt börja på ny kula, säger Arvidsson.

Lisää

Lisää aiheesta: Finnblicken

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".