Finnblicken

Många sverigefinska karaktärer i Sara Bergmark Elfgrens texter

6:17 min

Manusförfattaren Sara Bergmark Elfgren, bakom bland annat den aktuella P3-serien och thrillerpodden De dödas röster, har skapat många fascinerande finska karaktärer. Vi tar reda på varför.

Sara Bergmark Elfgren är tidigare känd för att ha skrivit fantasytrilogin Engelsfors tillsammans med Mats Strandberg.

Nieminen, Jussi och Sirpa

Både i trilogin och i den nya dramaserien för radio De dödas röster finns det många finska eller sverigefinska karaktärer. Man hittar namn som Anna-Karin Nieminen, Jussi och Sirpa.

– Sverigefinnarna är en av de största minoriteterna i Sverige. Ibland representeras de inte alls, vilket är tråkigt. Jag och Mats talade mycket om att vi ville ha med någon som har den bakgrunden.

Engelsfors är ingen riktig stad men författarna har tagit inspiration från Mats Strandbergs hemstad, Fagersta, som är en gammal bruksort dit många finnar flyttade

– Jag själv är dessutom till hälften tornedaling. Mina morföräldrar talar tornedalsfinska. Det är en viktig del av min bakgrund.

Mina morföräldrar bytte namn på 50-talet för att de blev utsatta för fördomar och ville smälta in. Det finns tyvärr en sådan historia.

Svårt att hitta på namn

Sara Bergmark Elfgren säger att det kan vara riktigt svårt att hitta på namn ibland.  Som tips ger hon bland annat att gå igenom Statistiska centralbyråns listor på de populäraste namnen från olika årtionden.

– Ibland poppar ett namn bara upp och man vet att så här ska karaktären heta. Men ibland får man kämpa. Det är extra svårt med huvudpersoner också som man ska dras med ett tag. Anna Karin heter faktiskt det för att Mats föräldrar skulle ha döpt honom till det om han hade blivit en tjej.

Bytte från Pudas till Elfgren

Sara Bergmark Elfgren medger att det i böcker och filmer ofta förekommer kulturella stereotyper. Hon vill ändå inte att vi ska blunda för historien.

- Det är ju också en fråga om hur samhället ser ut. Finnar har ju genom tiderna blivit utsatta för diskriminering i Sverige.

Sara berättar att hennes eget namn Elfgren ursprungligen kommer från det finska namnet Pudas.

- Mina morföräldrar bytte namn på 50-talet för att de blev utsatta för fördomar och ville smälta in. Så det finns tyvärr en sådan historia som gör att vissa dörrar varit stängda.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista