En person håller upp en lapp med hashtag we see you
Kampanjen #weseeyou sprids på sociala medier. Foto: Anni Emilia Alentola/Sverigesradio Sisuradio
Finnblicken

Finländare skriver brev till statsministern för mer human asylpolitik

Aktivisten Sofia Salokorpi: "Det är svårt för mig att förstå att Finland och Sverige och andra rika länder inte kan ta emot 30 000 flyktinga
1:15 min

We see you kampanjen spreds snabbt när den satte i gång i Finland för ett par veckor sedan. Över 100 handskrivna brev har den finska statsministern redan fått på posten och många fler har spridit sin kritik mot den finska asylpolitiken genom sociala medier.

Initiativtagare till kampanjen är de finlandssvenska författarna Monika Fagerholm och Merete Mazzarella. De har uppmanat befolkningen att skicka brev till Finlands statsminister Juha Sipilä.

Enligt Yles uppgifter hade statsministerns kansli för ett par veckor sedan fått över 100 handskrivna brev från allmänheten. Men många har också mejlat sina brev. Alla brev svaras av någon på staben. Men om alla brev verkligen når fram till statsministern är oklart skriver Yle.

Det hela började med att en irakisk man nekades asyl, efter det började det hela rulla och kampanjen spred sig snabbt.

Jag har svårt att förstå hur förföljda människor kan skickas tillbaka till länder där de är hotade.

Enligt Sofia Salokorpi som deltar i kampanjen har Finland under den senaste tiden skärpt sin asylpolitik, och många har reagerat och vill ha en förändring.

– Enligt Migrationsverkets nyaste säkerhetsmätning är Irak, Afghanistan och Somalia säkra länder att skickas tillbaka till. Därför har de människor som kommer från dessa länder oerhört svårt att få asyl just nu, säger Sofia Salokorpi.

Speciellt de som kommer från Irak har haft svårt att få asyl. Finland har även gjort det svårare för familjer att återförenas.

Migrationsministeriet har i den finska dagstidningen Helsingin Sanomat skyllt på tidsbrist och lite resurser och bollar därmed över frågan till Statsministern. Statsminister Juha Sipilä å sin sida förstår inte varifrån detta tryck kommer och anser att Finland följer internationell rätt, enligt Yle.

Jag känner några irakier personligen och enligt dem är det inte enkelt att återvända. Situationen i landet är farlig. Det är ganska osannolikt att det är ett bra liv som väntar dem där.

Sofia Salokorpi har svårt att förstå hur förföljda människor kan skickas tillbaka till länder där de är hotade.

Under hösten kommer även demonstrationer att äga rum i olika delar av Finland.


Relaterat

Mer om Finnblicken

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".