Tilastot
Antalet finländare som får studiestöd för medicinstudier vid svenska universitet. Årtalet innefattar ett helt läsår. Källa: FPA. Foto: Grafik: Anni Emilia Alentola/SR Sisuradio Foto: Amy/Flickr (CC BY-NC 2.0)

Antalet finländska läkarstudenter har ökat med nästan 1000 procent i Sverige

Vill slippa inträdesprov i Finland
1:39 min

Antalet finländska läkarstudenter i Sverige har tiodubblats de senaste åren. Ett skäl är att det inte finns något inträdesprov för att komma in på läkarprogrammet i Sverige.

Läsåret 2009/2010 fick 19 finska studenter studiestöd hemifrån för medicinstudier vid svenska universitet. Förra läsåret (15/16) var motsvarande siffra 206, vilket innebär en ökning med nästan tusen procent.

– Vi är åtta stycken som började samtidigt som jag, och nu till hösten började ungefär tio finländare till, så vi är jättemånga, säger Miro Torola, som läser andra året på läkarprogrammet vid Göteborgs universitet.

Finländarnas intresse att läsa vid svenska universitet har generellt ökat de senaste åren och enligt statistik från finska Folkpensionsanstalten FPA, som betalar ut studiestödet, har antalet finländska studenter vid svenska universitet mer än fördubblats sedan hösten 2009. Men just intresset för läkarprogrammet är särskilt stort, med nästan tusen procents ökning under samma tidsperiod.

"Känns inte värt att göra inträdesprov"

Ett bakomliggande skäl kan vara att man i Finland, till skillnad från Sverige, måste klara ett inträdesprov för att komma in på läkarprogrammet. Miro Torola säger att han känner flera finländare som har försökt komma in på de finska universiteten i flera år utan att lyckas och till slut valt att plugga i Sverige istället.

Det känns på något sätt ovärt att göra jättemånga prov för att komma in på de finska universiteten om man till exempel har bra betyg från gymnasiet, när man kan komma in på en bättre skola eller en skola som ligger på samma nivå här i Sverige.

Majoriteten förväntas att återvända

Det finns inte några exakta siffror på hur många som återvänder till Finland efter att ha tagit examen i Sverige men Hannu Halila vice verkställandedirektör för Finlands Läkarförbund uppskattar att majoriteten ändå flyttar tillbaka:

– Min uppfattning är mer än hälften, men inte lika många som till exempel av de finländare som läser läkarprogrammet i Estland, av de säger nästan 100 procent att de ska återvända till Finland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".