Bildkonstnären Joakim Ojanen står i trappa i Radiohuset.
1 av 2
Bildkonstnären Joakim Ojanen dras till melankolin. Foto: Taneli Männikkö/Sveriges Radio Sisuradio
Installation med absurda miniatyr skulpturer i hylla.
2 av 2
Installation gjord av Joakim Ojanen. Foto: Privat
Finnblicken

Joakim Ojanen vill gestalta hela människan, med både det mörka och det ljusa

"Det är så glättigt överallt, allvaret saknas"
2:13 min

I Joakim Ojanens konstverk blandas serietidningsestitik med avgrundsdjupt mörker. Han anser att allvaret och det dunkla allt för ofta göms undan. Glättigheten har tagit över. 

Joakim Ojanens skulpturer och målningar kan vid första anblicken verka dystra, eller som absurda blandningar av humor och mörker.

Enligt honom själv är han ändå inte en särskilt deprimerad person.

– Jag är en ganska glad person när jag är med andra. Men när jag har stunder för mig själv och har tid att tänka på livet, då tycker jag om att gå in i mig själv. Och det är väl de stunderna som jag använder mig av i konsten. Det är också sådant som man sällan visar åt andra, det är därför jag tycker det blir intressant.

Det här lättsamma serieintrycket fångar en ganska fort och sen får det mörka komma efteråt och dra in en djupare i verken.

Konstnären Joakim Ojanen, 31 år, är född i Västerås. Han är utexaminerad från Konstfack i Stockholm. När han började teckna som barn ritade han ofta av serier, och det har följt med honom sedan dess.

– Det var mycket Katten Gustav och Kalle Anka på den tiden. När jag sedan började gestalta tunga känslor blev den här kontrasten intressant. Det här lättsamma serieintrycket fångar en ganska fort och sen får det mörka komma efteråt och dra in en djupare i verken.

Finsk melankoli

Joakim Ojanen har alltid fascinerats av det mörka.

– Jag känner att det är så glättigt runt om kring. Allvaret saknas. Jag har alltid dragits till mörk humor och allvarliga filmer och musik.

Vad är det som fascinerar med mörkret?

– Som människa har man både det mörka och det ljusa inom sig. Det blir konstigt om man tar bort det mörka och inte visar det för andra. Jag vill visa hela människan.

Finsk melankoli?

– Ja, det kan det nog absolut vara. Finsk och svensk melankoli. Jag har dragits väldigt mycket till melankoli. Det finns något där som är vackert på något sätt.


Joakim Ojanen har ställt ut i mängder av gallerier i Sverige och utomlands. Nyligen ställde han ut sina melankoliska målningar och skulpturer under namnet ”What a time to be alive” på ett galleri i Los Angeles.


Relaterat

Mer om Nöje & populärkultur

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".