Ella Snellman står i moderndansposition
1 av 3
Ella Snellman studerar dans vid Balettakademien i Stockholm Foto: Elin von Wright/Sveriges Radio Sisuradio
Ella Snellman dansar på gatan
2 av 3
Ella Snellman Foto: Elin von Wright/Sveriges Radio Sisuradio
Ella Snellman visar upp sina rörelser på gatan
3 av 3
Ella Snellman Foto: Elin von Wright/Sveriges Radio Sisuradio
Finnblicken

”Att behärska sin kropp är väldigt befriande”

Lyssna på finska: "Dans är ett internationellt språk"
5:01 min

För Ella Snellman var dans och gymnastik alltid en hobby. Beslutet att satsa på dansen på heltid var svårt att ta. Nu är Ella fast besluten vid att det är dansare hon ska bli.

Ella Snellman är 21 år och uppvuxen i Helsingfors. Hon har precis påbörjat den treåriga dansutbildningen vid Balettakademien i Stockholm och ska bli yrkesdansare.

Ella har sin bakgrund i rytmisk gymnastik, som hon började med redan som nioåring. Det var först efter gymnasiet som Ella började fundera på att satsa på dansen också som yrke, men det var inget självklart val.

– Jag hade först svårt att besluta mig för om en dansskola verkligen var min grej. Jag kunde ju studera något annat och dansa på fritiden i stället, tänkte jag. Det som sedan gick upp för mig var att om jag ska göra det här, då ska jag göra det nu.

Nu är jag fortfarande ung. Efter de här tre åren kan jag  söka in till någon annan utbildning om jag märker att det sen heller inte var min grej.

Ella kom fram till att hon ville ge dansen en chans. På andra försöket kom hon in på Balettakademins dansutbildning.

Långa dagar i danssalen

Dagarna är långa på skolan och speciellt i början var det väldigt intensivt, berättar Ella Snellman.

– Våra lektioner börjar varje dag klockan nio. Men innan det måste man komma till skolan för att värma upp.

Alla dansstuderanden går också med jämna mellanrum till en fysioterapeut för att kontrollera om det finns något de borde utveckla eller speciellt sköta om.

Om så är fallet måste de också komma lite tidigare till skolan för att göra de egna övningar som de fått anvisningar om att göra.

– Den första veckan var allt helt nytt. Ny stad, nya människor, ny skola och undervisning på svenska. Men vi hade en så kallad mjukstartsvecka. Kraven var inte höga, vi tog det lugnt så att vi inte skulle skada oss. Men nu har det börjat rulla på, på riktigt.

Mångsidig dansutbildning

Utbildningen är en yrkesdansarutbildning. Tanken är att bli en så mångsidig dansare som möjligt. Eleverna har varje dag undervisning i balett, nutidsdans och jazz. Och i tillägg till det teorilektioner och lektioner i andra former av dans, exempelvis streetdance och hiphop.

Jag har ingen favoritgren. Alla danser stöder varandra och jag vill bli en så mångsidig dansare som möjligt. Men om jag måste välja är det väl kanske jazz, säger Ella.

Många finska dansare

Balettakademin har sökanden från hela norden. På Ellas klass är de allt som allt fyra finländare. På klassen går också fyra norrmän och fyra danskar. Norden är alltså välrepresenterad.

På de två andra årskurserna vid dansutbildningen går allt som allt två finländare, fem norrmän och två danskar.

Dans är ett internationellt språk, så man kan i princip jobba var som helst.

Dans är frihet

Enligt Ella är dans ett kommunikationsmedel, ett sätt att uttrycka sig och genom dansen känner hon sig fri.

– Det här låter säkert som en kliché, men det bästa med dans är att man kan uttrycka sig själv genom den. När man lär känna sin kropp väl och lär sig att kontrollera den är det väldigt befriande. Plötsligt märker man att man kan göra allt möjligt med sin kropp.

Den starkaste upplevelsen är när man uppträder för andra. Man har tränat på en dans en längre tid och sen visar man upp den för andra, det är en häftig upplevelse.

Efter utbildningen hoppas Ella att hon ska kunna livnära sig på dansen.

– Jag hoppas att jag ska kunna jobba på heltid som dansare. Dans är också ett internationellt språk, så man kan i princip jobba var som helst. Världen är öppen.


Relaterat

Mer om Finnblicken

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".