Sisu-nyheter på svenska vecka 27: Minoriteterna intresserar inte i Almedalen

Ämnen den här veckan:
Minoriteterna intresserar inte i Almedalen. Rätt till bidrag för vård av anhörig i andra EU-länder. Uppsalas domprost behörig även i Finland. Dubbelt medborgarskap intresserar många. Romsk kärlekshistoria spelas i Stockholm.

Minoriteterna intresserar inte i Almedalen

Inte en enda av de 250 olika händelserna under politikerveckan i Almedalen har behandlat minoritetsfrågor. Ingen sverigefinsk förening är heller närvarande och endast ett fåtal av de sverigefinska och torneådalska riksdagsledamöterna har deltagit.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari, Almedalen)

– 

Rätt till bidrag för vård av anhörig i andra EU-länder

Närstående som vårdar sin sjuka anhörig har rätt att få vårdnadsbidrag från försäkringskassan. Enligt Försäkringskassans regler har detta endast gällt om vården sker i Sverige. Väster-Norrlands länsrätt har dock beslutat att rätten till bidrag även gäller för vård av anhörig i annat EU-land.
(SR Sisuradio/Sini Setälä)

– 

Uppsalas domprost behörig även i Finland

Åbos stifts domkapitel har beslutat att Tuulikki Koivunen Bylund är behörig att kandidera till biskopsvalet i Åbo, trots att hon är prästvigd i Sverige. Uppsalas domprost Tuulikki Koivunen Bylund har tidigare nominerats som kandidat till biskopsvalet och är en av sex kandidater.
(SR Sisuradio/Erik Regnström)

--

Dubbelt medborgarskap intresserar många

Möjligheten att få dubbelt medborgarskap infördes för två år sedan. Antalet finska medborgare som söker svenskt medborgarskap är cirka 2000 per år. Hittills i år har 1100 finska medborgare ansökt om svenskt medborgarskap. Däremot har bara 114 sverigefinländare ansökt om finskt medborgarskap.
(SR Sisuradio/Lotta Nuotio)

– 

Romsk kärlekshistoria spelas i Stockholm

I Hagaparken i Stockholm spelas för närvarande pjäsen Singoalla av Viktor Rydberg, där den romska flickan Singoalla har huvudrollen. Pjäsen som är skriven på 1800-talet har omredigerats och fördomar om romer har tagits bort. Pjäsens arrangörer har rådgjort med Romskt kulturcentrum.
(SR Sisuradio/Leena Häyrynen)