Felicia Kronlöf. Foto: Virpi Inkeri/SR
Felicia Kronlöf alias Leffe Swe. Foto: Virpi Inkeri/SR
Finnblicken

Felicia Kronlöf: Konsten ger utrymme att utforska

3:24 min

Vad händer när man byter identitet med en annan person? Vad händer när man stiger in i en ny kropp? Performancekonstnären Felicia ”Leffe” Kronlöf ville utforska queeridentitet och bytte liv med en kompis.

Leffe och en kompis vid namn Mario studerade båda på konstskola tillsammans. De beslöt sig plötsligt en dag för att byta liv med varandra.

– Vi gjorde ett grundligt förarbete där vi skrev dagbok under två månaders tid. Vi skrev upp allt vad vi gjorde, exakt för varje timme. Det i sig var också roligt, att se vad allt man gör dagligen.

Vår tanke från början var att vi ville lära känna varandra, men det som verkligen hände var att vi lärde känna oss själva istället.

Queerfeministisk utgångspunkt

Utgångspunkten var ett queerfeministiskt tankesätt.

– Jag identifierar mig som queer. Innan jag hade ord för att beskriva det så hjälpte konsten mig att artikulera de sakerna. Jag och Mario hade också båda det gemensamt.

Inom queerteorin och konsten är inget självklart.

– Både i queerteorin och i konsten finns det utrymme att utforska.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista