Bilden visar händer och fötter på en äldre person som sitter på en stol.
1 av 2
Bedrägerierna på äldre följer samma mall, bedragaren ringer upp och påstår sig vara en släkting som är i knipa och vill låna pengar. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Polis Håkan Carlsson ler för kameran.
2 av 2
Circa-gruppens chef Håkan Carlsson. Foto: Veronica Karlsson/Sveriges Radio
Finnblicken

Bedrägeriförsök på åldringar skjuter i höjden – nästan 1600 anmälningar i år

Lyssna på finska: Bedrägeriförsök mot åldringar har ökat med 65 procent.
1:35 min

Åldringar som utsätts för bedrägeriförsök har ökat anmärkningsvärt under de senaste åren. Enligt polisen finns det flera ligor i landet som specialiserat sig på att lura åldringar. Leena Lithén är ett av offren.

I september berättade Leena Lithén om bedrägeriförsöket för Sisuradio. En person som talade flytande finska ringde från ett dolt nummer och sade att Leena skulle gissa vem det var som ringde. Leena trodde det var en släkting. Därefter påstod bedragaren att hen är den person som Leena precis gissat på.

– Bedragaren behövde pengar på grund av biltrubbel. Till en början trodde jag att det var en släkting, men sedan insåg jag att det var ett bedrägeriförsök, berättar Leena Lithén.

Lithén kom undan med blotta förskräckelsen, men hon har flera bekanta som gav pengar till bedragaren.

Till en början klandrade jag mig själv och förstod inte hur jag kunde tro på personen.

– Men jag lärde mig att det lönar sig att vara försiktig, säger Lithén.

Antalet bedrägeriförsök sköt i höjden

Polisens Circa-grupp, som är specialiserad på att lösa bedrägeribrott mot åldringar och funktionsnedsatta, lyfter fram dystra siffror. Antalet anmälda bedrägeribrott har ökat med 65 procent i jämförelse med siffran för tre år sedan. I fjol tog polisen emot 1700 brottsanmälningar och i år närmar sig siffran redan 1600.

– Det är ett internationellt problem och vi har lagt märke till att många av de som döms i Sverige har liknande domar i andra europeiska länder, berättar Circa-gruppens chef Håkan Carlsson.

Språk ett sätt att komma nära

För tillfället känner polisen till 147 fall där personen som ringer talar finska med åldringarna och fallen sträcker sig från centrala Sverige till Norrbotten.

Språket verkar vara en väsentlig faktor, även polska åldringar har blivit utsatta för bedrägeriförsök, berätta Carlsson.

Språket ger en känsla av samhörighet och bygger ett falskt förtroende.

– Mitt råd är att ifall personen som ringer ber dig att gissa vem hen är ska man bara säga ”nej”.

Relaterat

Mer om Finnblicken

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".