Johan Nissinen (SD)
Johan Nissinen (SD) Foto: Erik Regnström/Sveriges Radio Sisuradio
Finnblicken

SD vill stödja den finlandssvenska och estlandssvenska minoriteten

Johan Nissanen (SD): "De räknas till den svenska nationen"
0:46 min

Sverigedemokraterna vill öka stödet för och sprida kunskapen om de svenskspråkiga minoriteterna i grannländerna. Finlandssvenskarna och estlandssvenskarna ses enligt partiet som en del av den svenska nationen.

Sverigedemokraterna (SD) vill bredda Sveriges minoritetspolitik genom att inkludera finlandssvenskarna och de svensktalande i Estland i begreppet nationella minoriteter.

– De här grupperna räknas inte till de fem nationella minoriteterna, som jag förstått det, så därför vill vi öppna upp så att de också prioriteras, säger riksdagsledamot Johan Nissinen (SD).

Den svenska nationen

Finlandssvenskarna och den svensktalande minoriteten i Estland är enligt Sverigedemokraterna en del av den svenska nationen.

– Vi ser att man borde prioritera lika och sprida kunskap om den svenska nationens samtliga språkvarianter.

Till den svenska nationen räknar vi även den finlandssvenska och den estlandssvenska minoriteten.

De här språkgrupperna vill partiet nu stöda genom att ge Institutet för språk och folkminnen ett nytt uppdrag.

– Vi föreslår att de ska få ett uttalat uppdrag att bevara, levandegöra och samla kunskap om finlandssvenskarnas och estlandssvenskarnas dialekter och kulturer.

Varför är det viktigt?

– Vi har ganska stora grupper med finskt och estniskt ursprung så då vill vi ju satsa på dem också, eftersom de räknas till den svenska nationen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".