Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Finnblicken

Forskare: Alliansfriheten i Sverige och Finland är en föråldrad attityd

Publicerat torsdag 3 november 2016 kl 16.03
Lektor vid Försvarshögskolan: "Vi tror att krig alltid sker någon annanstans"
(1:22 min)
Soldater i grönskan på Gotland
Enligt forskare är Gotland, de norra delarna av finska viken och Åland strategiska punkter. Foto: Sören Andersson/TT

Sverige och Finland har en lång tradition av alliansfrihet. Enligt forskare borde respektive länder ändra sina förhållningssätt. Orsaken är situationen kring Östersjön.

Finland och Sverige är de enda länderna i Östersjöregionen som är officiellt alliansfria, och majoriteten i båda länderna är i stort sett emot ett Natomedlemskap trots det förändrade säkerhetsläget.

Enligt Jacob Westerberg, lektor i säkerhetspolitik och -strategi vid Försvarshögskolan, har Sverige länge sett krig som något väldigt avlägset, vilket enligt honom är ett föråldrat tankesätt.

Vår läxa har varit att det går alldeles utmärkt att hålla sig utanför, till och med när alla andra nordiska länder är indragna, som fallet var under andra världskriget.

– I Sverige tänker man att krig alltid sker någon annanstans. Man måste titta på dagens karta och se att i och med de baltiska staternas medlemskap i Nato så är sannolikheten för Sverige att hålla sig utanför en kommande konflikt mycket mindre idag, säger Jacob Westerberg.

Finland och Sverige olika utgångslägen

I Sverige ligger tanken om krigets avlägsenhet som en orsak bakom alliansfriheten, medan man i Finland förlitat sig på historien, menar Westerberg.

Finland har en lång historia av alliansfrihet och har i stort sett klarat sig på egen hand under de krig som landet fått uppleva.

– I Finland har man utkämpat tre krig mot Ryssland och man har klarat sig ganska bra trots att man huvudsakligen fått göra det på egen hand.

Både den svenska attityden om att krig är något avlägset och den finska om att man klarar sig själv, är inte längre realistiska menar Westerberg.

– Gotland har ett strategiskt läge. Den av parterna i en konflikt som kontrollerar Gotland kan skaffa sig ett luft- och sjöherravälde i Östersjön. Så, det finns en risk att det skulle bli en kapplöpning om Gotland.

De norra delarna av finska viken och Åland är också strategiska punkter, säger Westerberg.

Varken Finland eller Sverige har ett geografiskt läge som är irrelevant.

Klarar man sig ensam?

Enligt Johan Eellend, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets Forskningsinstitut, spelar historien en stor roll i hur vi både i Finland och Sverige, tänker kring alliansfrihet. Att tänka i andra banor kan vara svårt menar Eellend.

– Under hela kalla kriget hade man en säkerhetspolitisk retorik. Man skulle stå mellan Sovjetunionen, USA och Nato. Det har vi vant oss vid och det är inte alltid lätt att anpassa oss till en annan verklighet, säger Johan Eellend.

Enligt Eellend är det inte heller realistiskt att något land vid Östersjön skulle klara sig på egen hand.

– Jag tror att de flesta stater vid Östersjöområdet har en förmåga att skydda sig mot ett sådant scenario som vi ser på Krim. Men jag tror inte att det finns något land vid Östersjöområdet som klarar sig helt ensamt.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".