Gasmask
Foto: Roger Vikström/TT
Finnnblicken

Civilförsvaret byggs upp igen

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap: "Vi ska inte avveckla mer nu"
0:52 min

Sverige planerar att bygga upp sitt civilförsvar igen, efter att ha avvecklat det sedan kalla kriget. Enbart enstaka skyddsrum som byggdes innan 1990-talet och en räddningstjänst finns kvar sedan avvecklingen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, började förra året planera för ett civilt försvar igen. Efter tjugo års avveckling ska man nu förbereda sig för att skydda befolkningen från en väpnad konflikt.

Orsaken är att säkerhetsläget i vårt närområde har försämrats, säger Magnus Dyberg-Ek verksamhetskoordinator på MSB.

– Framtill slutet av 90-talet hade vi en omfattande verksamhet som vi kallar för befolkningsskydd och räddningstjänst, vad man i andra länder kallar för civilförsvar, vilket bestod av skyddsrum, skyddsmasker, civilpliktiga som stödjer räddningstjänsten under krig. Mycket av det lade man ner efter kalla kriget.

Planeringsskede

Det civila försvaret avvecklades alltså efter kalla kriget. Det som finns kvar idag är de skyddsrum som byggdes framtill slutet av 1990-talet och räddningstjänsten.

Enligt Magnus Dyberg-Ek på MSB finns inga konkreta åtgärder för hur man ska återinföra det civila försvaret i det här skedet.

– Nästa år börjar vi titta på hur ett framtida befolkningsskydd skulle se ut i Sverige. Det hela är i planeringsskede.

Det enda vi vet är att vi inte ska avveckla mer. Man har avvecklat så mycket nu under de senaste åren, nu ska vi inte avveckla mer.

Det viktigaste är just nu enligt Magnus Dyberg-Ek att vi är förberedda på de mest sannolika kriserna, exempelvis större elavbrott.

– Det viktigaste är att man har en god beredskap för det som kan hända här och nu, det vill säga att man kan klara sig i flera dygn vid stora elavbrott och andra kriser.

Oklart i vilket skick skyddsrummen är

Vetskapen om hur man borde agera om krig bryter ut varierar stort bland befolkningen.

– Jag tror att en del känner till att det finns skyddsrum, de är fortfarande markerade och man kan ta reda på var de finns. Frågan är om de är i tillräckligt gott skick. Det kan se mycket olika ut. Men det är någonting vi ska titta på framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".