Máret Steinfjell och Inga-Marja Steinfjell
Máret Steinfjell och Inga-Marja Steinfjell Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Finnblicken

Världens första talkshow på sydsamiska

Lyssna på finska: "De talar om sådant som man vanligtvis inte talar om på samiska"
1:50 min

Máret och Inga-Marja Steinfjell leder världens första och enda sydsamiska talkshow. Varje fredag kväll kan man höra systrarna i Sveriges Radio och norska NRK.

Systrarna Steinfjell är uppvuxna i norska Kautokeino. Föräldrarna har både syd- och nordsamiskt ursprung. Systrarna talar också svorska, en blandning mellan norska och svenska.

Talkshowen ”Steinfjell och Steinfjell” som sänds i SR Sameradio och norska NRK Sámiradio tar upp viktiga händelser i Sameland, Sápmi, komiska språkproblem och utmaningar som finns i ett så hotat språk som samiskan.

De har bland annat i sina program talat om hur Sametinget använder sina pengar, om man blir starstrucked av samiska artister, och vad den samiska avundsjukan är.

Enligt Yle Sápmis chef Maria Saijets gör Maaret och Inga-Marja Steinfjell ett viktigt arbete för språket.

– De talar om sådant som man vanligtvis inte hör på samiska. Exempelvis hur det är att vara på fjället utan toalett eller när man har mens.

Nordiskt språkpris

Systrarna Steinfjell belönades nyligen med det samiska språkpriset ”Gollegiella 2016”.

Syftet med språkpriset är att främja, utveckla och bevara de samiska språken i Norge, Sverige, Finland och Ryssland.

Allt som allt talas det tio olika varianter av samiska i Finland, Sverige, Norge och Ryssland, det vill säga i hela Sápmi. Alla varianter är mer eller mindre hotade.

Den samiskan som talas i Sverige är: nordsamiska, sydsamiska, lulesamiska, pitesamiska och umesamiska. Sameradion sänder till största delen på nordsamiska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".