Ett mixerbord och i bakgrunden synd en sångare.
1 av 2
Kunskap om utrustningen är en viktig del av karaokeframträdandet. Foto: Veronica Karlsson/Sveriges Radio
Jenni Taari ler
2 av 2
Musikpedagog Jenni Taari Foto: Veronica Karlsson/Sveriges Radio

Lät ditt karaokeuppträdande fruktansvärt? – Kan bero på karaokevärden

Lyssna på finska: Karaokevärden måste kunna både sjunga och mixa
1:38 min

Karaoketrenden når nya höjder. Nu räcker inte längre en kurs som ska förbättra själva karaokeframträdandet, nu arrangeras också kurser för de som ska fungera som karaokevärd.

Karaoke har som bekant redan länge fungerat som populärt tidsfördriv i sverigefinska kretsar, men många föreningar arrangerar karaoke evenemang utan någon form av utbildning.

Sverigefinska riksförbundets distrikt i Västra Götaland bestämde sig därför att ta saken i egna händer och arrangera en kurs för karaokevärdar. På plats var både nya och erfarna karaokeutövare, men även veteranerna lärde sig något nytt. Det tycker åtminstone Olli Aula.

– Trots att jag har uppträtt och lett karaoke evenemang i många år misslyckas jag fortfarande. Därför är det roligt att äntligen få svar på alla frågor.

Mixerbordets funktioner och mikrofonteknik är exempel på tips som Olli Aula bär med sig hem efter dagen.

– Det är intressant att märka hur mycket sångrösten ändras när jag vrider på mixerbordets olika rattar.

Så en dålig sångröst kan lätt göras bättre?

Framför allt tvärtom. En riktigt bra sångröst kan lätt förstöras ifall mixerbordet är fel inställt.

Sång, spakar och scen

Mixerbordet och annan teknisk utrustning är ändå bara delar av kursens innehåll. Röstvård, sångteknik och scennärvaro är också teman som berörs under kursen. Under dagen får deltagarna tips på hur man både ska sjunga och tala i en mikrofon och hur man ska använda sin röst på ett bra sätt.

Musikpedagog Jenni Taari är en erfaren musiker och karaoke entusiast, men för henne är en kurs för karaokevärdar ett nytt fenomen.

– I Finland är karaoke mycket kopplat till restauranger och i allmänhet finns också en anställd på plats som känner till utrustningen, berättar Taari.

Därför anser hon att det är mycket viktigt att intresserade amatörer får utbildning i hur utrustningen används, eftersom en stor del av evenemanget handlar om sång och att uppträda.

Vi har alla erfarenhet av när sången låter jättekonstig eftersom inställningarna är fel. Sången är ändå trots allt i fokus under ett karaoke evenemang och då är det roligare för alla att framförandet inte faller på dåliga inställningar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".