Taina Adolfsson. Kuva: Helena Huhta / Sveriges Radio Sisuradio
Taina Adolfsson nekades ersättning, överklagade till Europadomstolen. Foto: Helena Huhta / Sveriges Radio Sisuradio
Finnblicken

Taina Adolfsson hoppas fortfarande på upprättelse

"Jag begrep inte vad det var som hände förrän i tonåren"
3:30 min

Taina Adolfsson utsattes för sexuella övergrepp av sin adoptivpappa från det att hon var sex år tills hon blev tonåring. Hon sökte ersättning från staten, men nekades. Taina hoppas fortfarande att hon en dag ska få upprättelse.

Taina Adolfsson föddes i det efterkrigstida 40-talets Finland. När Tainas mamma fick tuberkulos flyttade sexåriga Taina hem till sin mormors syster.

– Där trivdes jag jättebra. Men när min mamma dog, då blev det klart att jag skulle skickas till Sverige. Folk viskade runt omkring mig. Jag trodde att jag bara skulle hälsa på mina två bröder, som hade åkt som krigsbarn några år tidigare.

Taina såg fram emot att åka till Sverige över sommaren. Hon skulle få åka på en fin båt och få träffa sina bröder. Men verkligheten blev en annan.

Det visade sig att mannen i familjen jag kom till var pedofil, jag utsattes för övergrepp nästan genast jag kom till Sverige.

Tainas äldsta bror hade kommit med som sällskap över sommaren. När sommaren var slut var det dags för brodern att åka hem.

– Han kom och sa på finska att han skulle åka hem. Jag frågade, men jag då? Och han sa att jag skulle stanna. Det var en chock.

De sexuella övergreppen av dels adoptivpappan men också andra släktingar och vänner till fosterfamiljen pågick ända tills hon blev tonåring.

Jag försökte bara överleva. Jag var en nedstämd person och gick mycket för mig själv.

Nekades ersättning

Barn i Sverige misshandlades och utsattes för övergrepp på fosterhem och institutioner. Staten lovade att dessa barn skulle få upprättelse och skadestånd.

Men i slutet av oktober i år rapporterade Sveriges Radio om att inte ens hälften av alla de barn som blivit utsatta för våld eller sexuella övergrepp på barnhem eller i fosterhem i Sverige mellan år 1920 och -60 har fått den ersättning som de blivit lovade 

Taina Adolfsson är en av dem. Hon nekades ersättning när hon sökte om skadestånd år 2013.

Man vet att man har blivit så fruktansvärt illa behandlad av rättsväsendet och samhället. Så man gör allt i det sista för att få upprättelse.

Hennes ärende ansågs inte vara sådant att hon hade rätt till ersättning enligt ersättningslagen, eftersom hon inte varit omhändertagen för samhällsvård enligt lagen.

– Även privatplacerade barn borde omfattas av ersättningslagen och få ersättning, det här borde gälla alla omhändertagna barn.

Taina Adolfsson överklagade till Europadomstolen som en slags markering, även om hon visste att hon skulle få ett nej.

– Man går så långt som man måste för man vet att man har blivit så fruktansvärt illa behandlad av rättsväsendet och samhället. Så man gör allt i det sista för att få upprättelse.

 

Relaterat

Mer om Finnblicken

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".