Finnblicken

Hatretorik tar över i sverigefinsk Facebook grupp

2:32 min

Rasistiska och kränkande kommentarer förekommer dagligen i den största sverigefinska gruppen på Facebook.

"Du vet att du har finskt påbrå om...", heter den Facebook grupp där retoriken under den senaste tiden blivit allt mer hätsk. Tanken med gruppen var från början att fungera som en plattform där man kunde diskutera finska barndomsminnen och annan finsk kuriosa.

Sisuradio har under hösten följt gruppen. Rasistiska kommentarer, hot, svordomar och kränkningar har upprepade gånger fyllt kommentarsfälten.

Gruppen har över 6000 medlemmar och även om det också diskuteras annat där så är flyktingpolitiken på tapeten dagligen.

Tydliga regler saknas

I gruppens regler står inget om att rasistiska eller sexistiska kommentarer skulle vara förbjudna.

Gruppens administratör Krister Bäck vill inte reglera diskussionen för mycket.

Jag anser att yttrandefriheten är så pass viktig att jag inte vill sitta och censurera för mycket.

– Ibland kan jag tycka att det är överflödigt att ha reglerna på sidan, det här borde man förstå själv. Det är sunt förnuft. De som inte vet vad som är rätt och fel de försvinner från gruppen.

Krister Bäck vill påpeka att olagligheter inte hör hemma i gruppen. Han har varit tvungen att plocka bort både medlemmar och inlägg från gruppen när det har gått för långt, berättar han.

– Det finns många exempel. Det har till exempel lagts ut filmer från Syrien med avrättningar. Det är definitivt inte okej, de personerna ryker på en gång. Och hets mot folkgrupp har förekommit. Ibland har det varit så allvarliga saker att det kunde leda till en polisanmälan.

”Lagen gäller också i slutna Facebook grupper”

Reeta Pöyhtäri  har forskat i bland annat hets mot folkgrupp vid Tammerfors Universitet i Finland. Hon tror att många av de som skriver rasistiska inlägg troligtvis inte förstår att lagen gäller också i slutna forum på nätet.

Man kan bli dömd för hets mot folkgrupp, men också för ärekränkning.

Sisuradio har försökt få tag på några av de som uttryckt sig rasistiskt i gruppen. Den enda som ville ställa upp på en intervju var Matti Viljamaa.

Han anser att det är positivt att det förekommer olika åsikter i gruppen.

– Om alla i gruppen vore rasister som jag, som de brukar kalla mig, så inte skulle det bli till någonting då, säger Matti Viljamaa.

Sexuella kränkningar

Hoten i gruppen "Du vet att du har finskt påbrå om...", har inte riktats enbart mot flyktingar också emot dem som är av en annan åsikt.

Enligt forskare Reeta Pöyhtäri är det inte ovanligt att speciellt kvinnor som argumenterar emot får utstå sexuella trakasserier.

– Det är vanligt att det förekommer sexuella kränkningar riktade mot de kvinnor som anses vara allt för öppna gentemot flyktingar, säger Reeta Pöyhtäri.

Annie Saarnisalo är en av dem som fått stå ut med hot i den sverigefinska Facebook gruppen bara för att hon sagt emot.

– Jag har fått höra allt möjligt, som att någon borde skicka svarta män till mig, för att jag förtjänar det och så vidare. Jag skulle kunna ta det till rätten, men vad skulle det tjäna till, säger Annie Saarnisalo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista