Alex Haridi med bild från fantasivärlden i julkalendern i bakgrunden
Alex Haridi är en av medförfattarna till Sveriges Radios julkalender. Foto: Erkki Kuronen Sveriges Radio/Sisuradio
Finnblicken

Ingen moralpredikan i årets radiojulkalender

"Det här är vår julklapp till barnen"
4:48 min

Årets julkalender i radio är en äventyrsresa om lycka och vänskap. Författarna till julkalendern ville ge en julklapp till alla barn, fylld med fantasi, humor och socker, utan moraliska pekpinnar.

Årets radiojulkalender, Lyckoborgen, handlar om en liten flicka som heter Sasha. Sasha har en storasyster som verkar få allt här i världen. Så en dag stjäl hon sin perfekta storasysters fina julklapp. Det Sasha inte vet är att julklappen innehåller är en snöglob som är en portal till en magisk värld som heter Lyckoborgen.

Sveriges Radios julkalender är i år skriven av författarna Alex Haridi, Cilla Jackert och Daniel Karlsson.

Alex Haridis debutroman heter Huset mittemot, han är tidigare också känd som manusförfattare till bland annat tv-serien ”Äkta människor".

Enligt Alex Haridi strävade de till att undvika moraliska läxor när de skrev julkalender.

Vi ville bara att det skulle vara, roligt att lyssna på, mycket ljud, socker och hittepå.

Det här är vår julklapp till barnen. Det ska inte vara en läxa eller moralpredikan, det ska vara roligt, fantasifullt och spännande. Vi försökte trycka in allt som vi ville ha med.

Utanförskap

Författartrion var också trött på att det i fantasy- och science fiction berättelser ofta finns ett eller flera barn som är utvalda på olika sätt. De ville vända på det och började fundera på hur det är att inte vara utvald.

– Det var ju inte meningen att Sasha skulle få den magiska julklappen. Den var ju till hennes perfekta storasyster. Hon hamnar i den här magiska världen av misstag. Vad med det här barnet som är lite avigt, lite surt, lite fel, ska inte det också få känna sig utvalt?

Lyckoborgen består av 24 stycken 8 minuters avsnitt. Julkalendern sänds i P4 hela december varje vardagsmorgon kl. 6.50 och varje kväll kl. 18.35. Helger och julafton kl. 09.50 och 13.03. Det går också att lyssna på webben eller i appen Sveriges Radio Play.

Relaterat

Mer om Finnblicken

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".