tabletteja kämmenessä
Om 10 000 till skriver under namninsamlingen i Finland har regeringen en skyldighet att behandla ärendet. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Finnblicken

Över 40 000 för legalisering av eutanasi i Finland

Lyssna på finska: "Jag såg min sons smärta och insåg att vi borde legalisera eutanasi"
1:20 min

I Finland har många i den offentliga debatten under hösten krävt en utredning om legalisering av aktiv dödshjälp. Ett medborgarinitiativ för att legalisera eutanasi publicerades nyligen och det har redan samlat över 40 000 namn.

Tidigare i höst ställde den finske riksdagsledamoten Stefan Wallin (Svenska folkpartiet) en skriftlig fråga till regeringen om vilka åtgärder de tänker vidta för att lagstifta eutanasi, d.v.s. aktiv dödshjälp i Finland. Regeringen svarade på frågan genom att säga att det inte finns några sådana planer.

Ett medborgarinitiativ publicerades sedan. Initiativet föreslår att riksdagen ska vidta lagberedningsåtgärder i syfte att stifta en lag som skulle legalisera eutanasi i Finland.

Eutanasi föreslås tillåtas om annan vård inte förmår lindra en döende människas lidande. I initiativet finns även uppräknat vilka kriterierna är för att dödshjälp ska bli aktuellt.

Esko Seppänen, före detta riksdagsman och EU-parlamentariker (Vänsterförbundet), är en av initiativtagarna till medborgarinitiativet. Han blev en förespråkare av eutanasi efter att han följt med sin sons kamp mot cancern.

Jag såg hur han kämpade mot smärtan och det man borde ha gjort i det skedet var inte att avsluta hans liv, utan avsluta smärtan. Det var då jag insåg att man borde legalisera eutanasi.

Finska läkarförbundet emot

Bland de som undertecknat initiativet finns exempelvis de före detta riksdagsledamöterna och författarna Jörn Donner och Claes Andersson, samt andra kända personer som Finlands rikaste man Antti Herlin, Finlands Banks förra chefdirektör Sirkka Hämäläinen och den tidigare F1-föraren Mika Salo.

Hittills har över 40 000 personer skrivit under förslaget.

Bland de som undertecknat finns också många läkare och vårdpersonal.

Läkarförbundet i Finland är ändå av etiska skäl emot en legalisering av eutanasi.

Medborgarinitiativet behöver minst 50 000 underskrifter för att Finlands riksdag ska ha en skyldighet att behandla ärendet.

I Sverige ingen politisk vilja

I Sverige å andra sidan har det inte funnits ett tillräckligt politiskt stöd för att utreda möjligheterna att godkänna aktiv dödshjälp, trots att befolkningen verkar vara för dödshjälp.

Enligt Anna Lindblad, forskare vid Karolinska Institutet visar en undersökningen från 2007 att över 70 procent av befolkningen godkänner aktiv dödshjälp, det vill säga att en läkare på medicinsk väg bidrar eller orsakar en patients död, på dennes eller en nära anhörigs begäran.

Läkarkåren förhåller sig i jämförelse med resten av befolkningen mer negativ till dödshjälp.

I de studier som gjordes 2007, så kunde vi se att när det gäller läkarassisterad suicid, det vill säga när en patient får en dödlig dos läkemedel att själv inta, så var det ungefär en tredjedel av läkarna som hade en accepterande inställning.

I den offentliga debatten under hösten har många krävt att en utredning ska göras om huruvida dödshjälp kunde legaliseras. Men eutanasi är inget som den nuvarande regeringen har planer på att utreda.

"Få vet vad det handlar om"

Tuulikki Koivunen Bylund har representerat Miljöpartiet i Statens medicinsk-etiska råd, hon är av den åsikten att en utredning borde göras och att det råder en hel del missförstånd om vad dödshjälp handlar om.

– Få vet vad det egentligen handlar om. Det handlar om de här människorna som i längden inte längre får någon hjälp av den palliativa vården och som har så mycket smärta på slutet innan döden, att de ska kunna få möjlighet att själva ta ett läkemedel för att avsluta sin smärta och sitt liv, säger Tuulikki Koivunen Bylund.

Passiv dödshjälp är lagligt i många länder, bland annat i Sverige. Det innebär att en människa väljer att avstå från behandling av en dödlig sjukdom. Beslut fattas av läkare tillsammans med patienten eller patientens anhöriga.

Aktiv dödshjälp är inte lagligt i Sverige. Nederländerna, Belgien och Luxemburg är bland de få som har legaliserat aktiv dödshjälp. Handlingen innebär att man aktivt och avsiktligt framkallar döden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".